Deca od šest godina znaju šta je i gde je Olimpus Mons, znate li vi ?

NIŠ

Na poziv vaspitačice Ivane Đorđević iz vrtića „Crvenkama“ u Nišu, Atronomsko društvo Alfa je posetilo tu ustanovu i predškosku grupu koju vode vaspitačice Ms Ivana Đorđević i Aleksandra Đorđević. Poseta vrtiću je odobrena i od strane PU „Pčelica“ i svih odgovornih lica za njihov dolazak na veliku radost mališana.

                              Ivana i Aleksandra su pokrenule projekat pod nazivom „Planetarijum – razvija moj um“, a u cilju implementacije inovativnih metoda rada sa decom predškolskog uzrasta. Potpuno samostalno, vaspitačice, deca i njihovi roditelji su učinili da ulazni deo vrtića, hodnik i soba gde borave deca izgledaju kao svemirsko predvorje. Imaju i „Komandni modul“ za lansiranje raketa koji je napravljen od stiropora, starih tastatura i mobilnih telefona. Od satenskog platna su napravili nebesko plavetnilo sa zakačenim zvezdicama, a imaju i makete raketa, svemirskih brodova i kao i maketu Sunčevog sistema koje su sami izradili od stiropora i kartona. Od lusterskih abažura su napravili makete planeta.

                         „Naš zadatak je bio da deci, što je više moguće, spustimo svemir i predstavimo njegove tajne u sobi vrtića. U tu svrhu, doneli smo teleskop, svetleći globus nebeske sfere, kao i papirne makete za pravljenje sunčanog sata sa gnomonom. Koncept je bio takav da se predstavim ko sam, odakle dolazim i da deca krenu sa pitanjima. Kasnije sam predstavio konstrukciju i rad teleskopa, a na kraju smo pravili sunčani sat od papira i drvenih stapića koji su glumili gnomon. Poseta je planirana da traje sat vremena, to jest od 10 do 11 časova, ali to su deca prepuna pitanja i očarana svemirom, tako da je poseta trajala preko dvs sata. Kao predavač, sam bio očaran njihovim pitanjima, ali i znanjem. Deca znaju da nabroje planete Sunčevog sistema. I to pravilnim redosledom. Znaju da nabroje Jupiterove satelite, pravilnim redosledom takodje. Znaju Saturnove satelite. Znaju šta je i gde je Olimpus Mons. Deca od šest godina! Ako nastave tim tempom, neka deca odatle će sigurno postati fizičari, astronomi, kosmonauti… Ovom posetom naša saradnja se nije završila“, sa oduševljenjem priča Čedomir Stanković iz AD „Alfa“.

                       Da su ovakve posete i razgovor sa decom o ovoj temi važni za mališane potvrdile su i same vaspitačice.

                          „Tema projekta je izazvala veliku pažnju dece, roditelja, dece iz drugih vaspitnih grupa, celog vrtića. Tema zaista atraktivna, no dosta apstraktna, te od vaspitača zahteva duboko promišljanje. Vaspitači sve vreme traže odgovor na pitanja: koji sadržaji rada mogu da inspirišu decu, koja bude interesovanja i radoznalost, a koja zamaraju i nisu dovoljno jasna.  Saradnja sa lokalnom sredinom, Udruženjem Alfa, ostavio je dubok i značajan trag na decu. Pod utiskom profesora Čedomira Stankovića i njegovog sunčanog sata, deca su danima pričala o njegovom gostovanju“, kažu vaspitačice.

                       U planu je da se projekat „Planetarijum – razvija moj um“ svećano završi puštanjem helijumskog balona u nebo, na kome će biti zakačene poruke sve dece – poruke svemiru i nekim, možda, drugim planetama na kojima je život moguć.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare