Za bolji život Roma i razbijanje predrasuda najvažnije je obrazovanje

NIŠ
Anabela Saćipović ima 24 godine i svojim ličnim primerom pokazuje koliko je obrazovanje važno za pripdnike Romske populacije, posebno one mlađe, i na noji način angažovanjem u svim sferama društvenog života mogu da se prevaziđe svaka vrsta diskriminacije. Anabela je apsolvent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, aktivna je u nevladinim organizacijama, podržava volonterizam i sama je volontirala u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša. U rad nevladinih organizacija se uključila još kao osnovka pomažući baki, Ani Saćipović koja je osnovala Udruđenje Romkinja Osvit. Završila je Pravno poslovnu školu. Učestvovala je i na državnom takmičenju u Simulaciji suđenja kada je njena ekipa iz škole osvojila treće mesto. Tako se upoznala sa radom u sudovima i to je presudilo da upiše Pravni fakultet. Sebe u budućnosti vidi kao advokata ali bi volela da radi i u sudu. Odluku će doneti kada za to dođe vreme.

                    „Završila sam  Pravno-poslovnu školu, smer pravni tehničar i tokom školovanja imala sam dosta predmeta iz oblasti prava tako da je to presudilo da se odlučim za Pravni fakultet. Tokom školovanja smo često  pratili suđenja tako da sam u praksi mogla da vidim kako izgleda suđenje. Učestvovala sam i na republičkom takmičenju u simulaciji suđenja i ekipno smo osvojili treće mesto, tako da me je to dodatno motivisala da upišem Pravni fakultet i zadovoljna sam kako studije teku“, kaže Anabela.

                    Anabela se u ranom detinjstvu srela sa radom nevladinih organizacija budući da je njena baka Ana Saćipović osnivač Udruženja Romkinja „Osvit“.

                   „U Udruženju Romkinja „Osvit“  sada radim kao vršnjački edukator u osnovnim i srednjim školama. Sa decom obrađujemo različite teme kao što su vršnjačko nasilje, korupcija, rodna ravnopravnost i zdravi stilovi života. Osim toga angažovana sam i u Asocijaciji mladih volontera koja okuplja stotinak mladih iz cele Srbije. To su uglavnom mladi Romi, ali ima i neroma i izbeglica. Želimo da poboljšamo sliku o Romima i o izbeglicama. Imali smo skoro u Beogradu forum teatar i kroz predstavu smo prikazali sa kojim problemima se susreću Romi, ali i izbeglice“, objašnjava Anabela.

                 Radeći na poboljšanju slike o Romima u društvu Anabela kaže da je došlo do nekog pomaka, ali da još puno mora da se radi na tome, a mnogo toga zavisi i od njh samih. Mišljenja je da je jedan od načina da se slika promeni obrazovanje mladih Roma.

                 „Mišljenje o Romima je već svima poznato. Mi koji smo obrazovani trudimo se da pokažemo drugačiju sliku o Romima. Dosta Roma sada upisuje srednju školu i fakultet. Na Pravnom fakultetu nas ima desetak, a na ostalim fakultetima makar po jedan, ali uglavnom više. Naravno, to još nije dovoljno, mora da bude više, ali ukoliko pogledamo kako je bilo pre deset godina, pomakli smo se. Naročito je Dekada Roma uticala na to. Donela je afirmativne mere i dosta pomogla da se položaj Roma u oblasti obrazovanja popravi“, ističe Anabela i dodaje da i dalje ima velikih problema, a jedan od njih je i zapošljavanje  Roma koji teže dolaze do posla i kada završe školu. Problem diskriminacije tu još uvek postoji ali se nadam da će se i to ubrzo promeniti.

                     Anbela se nada da će se promeniti i odnos mladih Roma prema obrazovanju i da će shvatiti da je to je to prvi korak ka razbijanju stigme koja vlada o njima, ali i korak ka poboljšanju  uslova života. Važno je i da ne napuštaju školovanje pre vremena, mada je to sada česta pojava.

                   „ Kroz različite vršnjačke radionice trudimo se da im i ličnim primerom i primerima dobre prakse pokažemo koliko je važno obrazovanje, zbog čega treba da nastave školovanje. Mislim da na mom primeru i primeru nekih mojih vršnjaka vide koliko je bitno obrazovanje, koliko im  može pomoći da za sebe izgrade bolju budućnost. Sada za to dobijaju i podršku društva i postoji dosta podsticajnih mera. Za Rome postoje gradske stipendije i za srednjoškolce i fakultete i za to mogu da pohvalim Grad Niš. Postoje i republičke stipendije tako da, mislim da je država sa te finansijske strane preduzela sve što je mogla “, naglašava Anabela.                 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare