DANI VIŠNJE LIPOVICA 2015

LESKOVAC

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/06/26/dani-visnje-lipovica-2015/

Ovogodišnja manifestacija Dani višnje održana je u Lipovici. Imala je takmičarski, edukativni i prezentacioni karakter.

Nagradu za najlepšu gajbicu višnje dobio je Branislav Stanković, proizvođač sa najvećom površinom zasađenom oblačinskom višnjom je Stefan Kitanović, a najbolji domaći kolač od višnje spremila je Katarina Kitanović.

U organizaciji poljoprivredne savetodavne službe održana su stručna predavanja o gajenju i zaštiti višnje, o stanju zasada oblačinske višnje u leskovačkom kraju, merama za razvoj i podsticaj u poljoprivredi kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Organizator manifestacije je Agencija za lokalni razvoj, čiji direktor Bojan Tojaga je rekao da je  rad na unapređenju poljoprivrede i ekonomski razvoj sela jedna od najvažnijih aktivnosti ALER-a.

Iz lokalnog budžeta je u 2015. izdvojeno oko 56 miliona dinara gde je 1600 poljoprivrednih proizvođača dobilo podsticaj za podignute plastenike, za kupljene priključne mašine, za nabavljene traktore i instalirane sisteme za navodnjavanje. Do kraja ove godine uložiće se još oko 30 miliona dinara.

Gradonačelnik Goran Cvetanović otvarajući manifestaciju je rekao da je višnja jedna od najzastupljenih voćnih kultura u leskovačkom kraju. Za mnoga domaćinstva višnja je život, od njene proizvodnje prehranjuju se porodice, školuju deca, popunjavaju mesečni budžeti, rekao je on.

Kompletna tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare