UVODIMO OBNOVLJIVE IZVORE U GLAVNE TOKOVE ENERGIJE

 

BEOGRAD

 

U okviru svoje Inicijative za održivu energetiku (Sustainable Energy Initiative – SEI), Evropska banka za obnovu i razvoj je od 2006. do 2014. proizvodnju energije iz obnovljivih izvora finansirala sa oko četiri milijarde dolara, izjavila je Nandita Prašad, direktorka za preduzeća iz sektora struje i energetike u toj banci.

U intervjuu za Balkan Green Energy News (BGEN), ona je istakla da izazove stvaraju promene regulative i političkog okvira u našem regionu i šire, uključujući retroaktivne izmene mehanizma podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. „Do promene propisâ je, makar u nekim zemljama, došlo zbog toga što regulatori nisu bili sasvim nezavisni i izolovani od političkih pritisaka koliko je trebalo. U zemljama u kojima su se promene regulative negativno odrazile na razvoj projekata, trebaće vremena da se poverenje investitora povrati na nivoe od pre nekoliko godina“, kaže Prašad.

EBRD je najveći investitor u energiju iz obnovljivih izvora u regionima u kojima posluje i u mnogim zemljama banka je bila pionir na tom polju, pa od 2006. zapravo više ulaže u njega nego u konvencionalnu proizvodnju struje, kazala je Prašad za BGEN, mesečni bilten na engleskom jeziku. „Od 2006. do kraja 2014. godine je u okviru SEI-ja u održivu energetiku i projekte vezane za klimatske promene investirano 16,4 milijarde evra. Finansiranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora čini otprilike 23 procenta te sume – oko četiri milijarde evra (uključujući struju iz hidroelektrana). Finansiranje energetskih projekata s obnovljivim izvorima može biti direktno, za poslove većeg obima, ili preko kreditnih linija lokalnim finansijskim institucijama, za projekte manje veličine“, dodala je. Prašad kaže da je u struju iz hidroelektrana u navedenom periodu investirano 3,65 milijardi evra te da u ovaj segment ulaze rekonstrukcija infrastrukture, u cilju povećavanja efikasnosti, i ulaganja u elektrane na gas, koje omogućavaju dalju ekspanziju energije iz obnovljivih izvora u vidu fleksibilne, dodatne proizvodnje.

„Na Zapadnom Balkanu takođe se posebno usredsređujemo na povezivanje u regionu, na primer na interkonektore koji omogućavaju razmenu energije, povećavaju energetsku bezbednost i uvode fleksibilnost koja otvara vrata za dalje projekte u sektoru obnovljivih izvora“, izjavila je. Njihovo finansiranje je dosad zaostajalo za drugim regionima zbog relativno visokih troškova po instaliranom kilovatu, niskih tarifa za struju koje preovlađuju u mnogim zemljama i slabog kapaciteta institucija i regulatornih okvira, kaže zvaničnica EBRD-a. Banka podržava mnogo projekata, od kojih se ističe vetropark Krnovo u Crnoj Gori, za čiju izgradnju priprema zajam od 45 miliona evra.

Broj ugovora i obim poslova EBRD-a u sektoru struje i, posebno, obnovljivih izvora energije učetvorostručeni su od 2007, kada je Paršad došla na čelo tima od 30 profesionalaca koji pokriva 35 zemalja. Portfelj premašuje šest milijardi evra, a godišnje poslovanje je oko milijardu, saopštila je banka.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare