NA BALKANSKOJ ŠKOLI STRIPA 1709 UČESNIKA

LESKOVAC

Sedamnaeste Balkanska smotra mladih strip autora, ima  1709 učesnika iz 36 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike I traje od  26. do 28.juna 2015. godine u Leskovcu.

Strip manifestacija koja nosi epitet najstarije među više od dvadeset trenutno postojećih na prostoru bivše Jugoslavije u svom sedamanestom izdanju  od  danas  obara nekoliko rekorda koja je sama prethodnih godina upostavila, pri čemu su neki od njih – svetski rekordi, i to u situaciji kada je budžet festival bukvalno prepolovljen!

Svetski rekord u masovnosti učešća izlagača koji je Balkanska smotra uspostavila 2014. godine sa 1172 učesnika iz 26 zemalja sa 5 kontinenata,

Marko Stojanović iz Leskovačke škole stripa kaže da je Sedamnaesta balkanska smotra  sama nadmašila za trećinu povećavši broj učesnika i broj zemalja iz koji dolaze.

“Ovogodišnja smotra ima  1709 učesnika iz 36 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, što bukvalno zahvata sve kontinente sveta na kojima je zabeleženo da je iko ikada crtao strip.

Te brojke je što čine rekorderom po masovnosti učešća izlagača na bilo kom strip festivalu na svetu!

Takođe, na smotri će lično gostovati 80 strip autora iz Italije, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije, što je takođe broj strip autora koji je nezabeležen kad su u pitanju strip manifestacije na ovim prostorima.

U pitanju su strip autori koji objavljuju za najveće svetske strip izdavače, ljudi koji su crtali najpoznatije svetske likove stripa poput Betmena, Zagora, Panišera, Toma i Džerija, Tarzana, Konana…”, kaže Stojnaović.

“Na žalost, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odlučilo je da prošlogodišnje postavljanje rekorda u broju učesnika Balkanske smotre nagradi tako što je uskratilo sredstva za ovogodišnji festival, koji su pomogli grad Leskovac i kompanija Actavis sa polovinom planiranog budžeta. Sve navedeno znači da se svi pomenuti rekordi, koji bi služili na čest i mnogo razvijenijim gradovima od Leskovca i mnogo većim zemljama od Srbije, postižu u izuzetno teškim materijalnim ulovima…

Ono što razlikuje Balkanske smotre mladih autora od svih drugih strip festivala u regionu, sem dugog staža i izuzetne masovnosti odziva strip autora širom sveta te broja gostiju koji lično dolaze, je i to što je u pitanju jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter. U Leskovcu se mladim strip autorima dodeljuje nagrade s ciljem da se oni ohrabre u daljem bavljenju devetom umetnošću. Svake godine se, zato, nagrađuje najbolji mladi strip crtač, ilustrator, strip scenarista i strip teoretičar Balkana. Balkanske smotre su drugačije od vih drugih festivala i po tome što su usmerene ka boljem povezivanju nacionalnih kulturnih scena balkanskih zemalja i razvijanju saradnje među njima. Na festivalu se dodeljuje i plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji, koju će ove godine dobiti Branislav Kerac i Dragoš Jovanović Fera. Takođe, dodeljuje se i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, a ovogodišnji dobitnik je Boris Bob Klisurski iz Bugarske”, dodao je Stojanović.

Sedamnaesta balkanska smotra će za tri dana svog trajanja imati devetnaest dešavanje u vidu predavanja, promocija, tribina, otvaranja izložbi, koncerta a specijalitet je i veče stand up komedije selektora izložbe bosanskohercegovačkog stripa, poznatog strip crtača i komičara, Filipa Andronika!

Na Sednaestoj balkanskoj smotri odigraće se i master klas jednog od naših najpoznatijih strip crtača u inostanstvu, Dražena Kovačevića, koji će polaznike smotre uputiti u svoj kretivni proces koji ga je načinio crtačkom zvezdom u Francuskoj.

Uz to, povodom obaranja svetskog rekorda u masovnosti i jubileja od 20 godina Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, u okviru smotre će se održati i Svečana godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije, prva ikad održana van Beograda.

Specijalni gosti su renomirani italijanski strip autori Saverio Tenuta i Karita Lupateli, organizatori najvećih strip festivala na prostoru Francuske i Belgije Piter Bolen i Mišel Kolman, francuski scenarista i atrip agent Čaba Kopecki, rumunska strip zvezda koja crta za najveće američke izdavače Viktor Druđiniju, britanski scenarista i izdavač Vlado Nik i predsednik bugarske seksije za strip pri Udruženju likovnih umetnika Bugarske, Petar Stanimirov.

Uz takmičarsku izložbu mladih strip autora Balkana otvorena  je i izložba „Operacija Valkira – anatomija izrade francuskog strip albzma“ Dražena Kovačevića, kao i izložba „Bosanskohercegovački strip danas“ u Galeriji Narodnog muzeja

U pitanju je eksluziva, izložba kojom se predstavlja nacionalna strip scena Bosne i Hercegovine.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare