Danas se u niškim školama obeležava Sveti sava, školska slava

NIŠ

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.                            

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je i zaštitnik prosvetnih ustanova. Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko. Odrekao se svetovnog života i zamonašio veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj Gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

                              U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

                            Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za bugarsku arhiepiskopiju. Prema zapisima iz tog vremena, glas o smrti Rastka Nemanjića stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije. Njegove mošti su iz Trnova prenete u Srbiju i sahranjene u manastiru Mileševi 1237. godine. U vreme Banatskog ustanka, 1594. godine, veliki vezir Sinan paša naredio je da se mošti Svetog Save odnesu iz manastira Mileševe i spale u Beogradu, na Vračaru.

                         Školska slava Sveti Sava u niškim školama obeležiće se u skladu sa epidemiološkim merama kako bi se u što većoj meri zaštitili i učenici i profesori, ali će škole na ovaj način pokazati da i u teškim vremenima ne odustaju od negovanja Svetosavlja i pravih vrednosti, solidarnosti, sloge, zdravlja i poštovanja koje pokazuju prema drugima.

                         „Preseći ćemo slavski kolač uz slavsko žito, slavsku sveću i crno vino u školi u najužem krugu. Ovom svečanom činu prisustvovaće sveštenik, domaćin slave, ove godine je jedan od naših nastavnika, i članovi stručne slube škole. Učenici od prvog do četvrtog razreda biće u školi i oni će sa učiteljima održati razredni čas na kome će govoriti o Svetom Savi i njegovom značaju za srpski narod. Oni su pripremili i priredbe po odeljenjima. Ostali učenici, od petog do osmog razreda pratiće priredbu posvećenu srpskom prosvetitelju preko interneta kod svojih kuća“, kaže Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare