Danas proba državne mature, rade test iz srpskog jezika

LESKOVAC-VRANJE

Iz Jablaničkog okruga će danas test iz srpkog jezika, u okviru probe državne mature, raditi 1816 učenika a iz Pčinjskog 1628.

Danas je proba državne mature a radiće se samo test iz srpskog jezika

Ove testove rade učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola.

Probni ispiti iz matematike i trećeg testa, koji su bili zakazani za 1. i 2. jun, otkazani su jer je resorno ministarstvo, budući da je otkazana državna matura, procenilo da nije neophodno u punom obimu da se održi prva proba opšte, stručne i umetničke mature.

Iz tog ministarstva navode da je namera ove probe da se testira sistem za državnu maturu , štampanja testova, pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, raspored učenika, žalbe.

Testiranje se sprovodi u 509 državnih srednjih škola i 70 privatnih.

Zadatke na testu zatvorenog tipa, s ponuđenim odgovorima, pregledaće softver, a otvorenog tipa, gde učenici moraju da napišu odgovor, pregledaće profesori, ali takođe onlajn.

Najavljeno je da test iz srpskog danas polaže oko 50.000 đaka, koliko ih je u generaciji trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola a pitanja na testu se odnose na gradivo iz prve tri godine školovanja. (kraj) SM/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare