Dan dostojanstvenog rada: Kad radnici štite direktora a vredjaju porodicu poginulog kolege

????????????????????????????????????

BEOGRAD

Ove godine je prošlonedeljni događaj u Lučanima “obojio” dan dostojanstvenog rada i nametnuo pitanje može li uopšte biti reči o dostojanstvenom radu u Srbiji i kako ga obeležiti u svetlu tužnog i poražavajućeg okupljanja radnika Namenske, saopštila je Fondacija Centar za demokratiju.

” Radnici okupljeni pred sudom u cilju odbrane direktora protiv kojeg se vodi postupak povodom pogibije radnika, njihovih kolega, vređali su, dobacivali i šikanirali tom prilikom roditelje poginulog radnika. Poginuli radnik izgubio je život na svom radnom mestu, pod okolnostima koje bi sud trebalo da razjasni i utvrdi odgovornost. U svakom slučaju jedan je od mnogih čija bezbednost na radu nije bila dovoljna”, ukazuju u ovoj Fondaciji.

Dodaju da je “okupljanje radnika Namenske možda organizovano, možda je spontano, ali to više nije najvažnije. Njihov postupak pokazuje dubinu bede, siromaštva i ucenjenosti u kojem živi ogroman broj naših sugrađana – plašeći se za sudbinu svog posla (ako ga izgube, drugog u Lučanima, a ni u okolini nema), prinuđeni su da se, nasuprot svakoj pretpostavljenoj solidarnosti sa radnikom, bore za slobodu svog direktora. Slika, buka i poniženje radnika Namenske postala je, za par dana, paradigma položaja radništva u Srbiji”, upozoravaju u ovoj Fondaciji.

U tom kontekstu danas obeležavamo Dan dostojanstvenog rada.

” U Srbiji je 2014, podsetimo, Zakon o radu donet bez javne rasprave. Od tada broj zaposlenih na određeno vreme porastao je za čak 39%, a prekarni rad ozbiljno ugrožava živote mnogih, reprodukujući siromaštvo. Zakon o agencijama za zapošljavanje priprema se od 2015. i još nije donesen! Regulisanje sezonskog rada “usmenim ugovorom” prikazuje se kao napredak i podsticaj razvoja. Niske zarade daleko su od dostojanstvenog života, a nedavno povećanje minimalne zarade koju prima oko 350 hiljada građana, potvrdilo je sumnju da minimalna zarada ne štiti zaposlene, već poslodavce – minimalna zarada i dalje nije dovoljna ni za minimalnu potrošačku korpu! Smanjenje nezaposlenosti prikazuje se kao uspeh nasuprot činjenici da, zbog odlaska mladih, stručnih i sposobnih, pritisak nezaposlenih na tržište rada svake godine slabi za nekoliko desetina hiljada ljudi. Među zaposlenima je rastući broj angažovanih na privremenim i povremenim poslovima, za koje je zarada nesigurna, a ionako niski standard neizvestan”, kažu u Fondaciji.

Ocenjuju da su “u najgorem položaju zaposleni “na crno” koji posledice svog statusa trpe danas, ali će njihovo siromaštvo biti još izraženije kad dostignu starost za penziju, ili ako budu žrtve neke povrede ili nesreće na radu”.

Diskriminacija na radu i prilikom traženja posla pogađa žene, starije radnike, Rome, o čemu svedoče poslednji izveštaji Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu jednakosti. Ukoliko se zaposleni i osmeli da pokrene postupak za zaštitu svog radnog prava, radni sporovi traju predugo i pravda deluje nedostižna”.

Ipak, kažu u ovoj Fondaciji, ” braniti standarde dostojanstvenog rada naša je obaveza, jer naše je ubeđenje da jedino društvo koje je solidarno, u kojoj je borba protiv siromaštva istinska, u kojoj su socijalna prava zaposlenih i njihovih porodica zaštićena jedino ima šanse za razvoj. Međunarodna organizacija rada definisala je načela dostojanstvenog rada i postavila ih kao cilj koji sindikati i poslodavaci treba da ostvare. Dostojanstven rad je jedan od OUN ciljeva održivog razvoja. Dostojanstveni rad i socijalna sigurnost, temeljne su evropske vrednosti i sastavni su deo programa harmonizacije za zemlje koje su kandidati za članstvo. Evropski stub socijalnih prava usvojen je u EU između ostalog i kao odgovor na posledice politike štednje. Podsetimo na kraju da Srbija još nije otvorila pregovaračko poglavlje 19 – Zapošljavanje i socijalna politika. Uslov za otvaranje poglavlja je da Vlada usvoji akcioni plan za harmonizaciju propisa u ovim oblastima, toliko važnim za građane i građanke naše zemlje. Vladi se izgleda ne žuri”, konstatuje Fondacija Centar za demokratiju

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare