Ministarstvo upozorava na pravilnik o đačkim ekskurzijama

BEOGRAD-PROKUPLJE

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević upozorio je danas da postoje pravilnici za realizaciju ekskurzija čija je primena stupila na snagu u martu 2019.godine.

,,Do sada je bilo nekoliko prijava nepravilnosti i svaka od njih je u proceduri. U narednom periodu utvrdiće se kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na pravilnik. Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo da postavimo organizorima putovanja. Svi su upoznati sa novim pravilnikom koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće sakcionisani,, rekao je Šarčević.
U slučaju 9.gimnazije utvrđeno je da je bila nepotpuna dokumentacija za jedan od tri autobusa koji je angažovala turistička agencija. Škola je uradila kompletnu pripremu za ekskurziju prema pravilniku. Kada je reč o ekskurziji gimnazije iz Prokuplja čiji su se učenici vratili noćas u Srbiju i napadu na dva učenika očekuju se detalji istrage u narednim danima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvestiće javnost o ovom događaju.
Zašto je došlo do nepravilnosti kod do sada realizovanih putovanja utvrdiće nadležni organi. Ministarsto podeseća da je cilj svake ekskurzije neposredno upoznavanje pojava i odnosa u prirodnoj i društvenoj sredini, kao i upoznavanje kulturnog nasleđa i privrednih dostignuća, sa akcentom obrazovno-vaspitne uloge škole. Među elementima svakog putovanja su bezbednost učenika, realizacija prema planu putovanja, poštovanje procedure izbora turističke agencije kao i adekvatnog smeštaja, ishrane i prevoza. U narednom periodu radiće se na uključivanju đačkih zadruga u kompletu proceduru kako bi putovanje bilo kvlitetnije i jeftinije. Potrebna je i veća uključenost Saveta roditelja u kompletnu proceduru relizacije učeničkih ekskurzija, navode u minstarstvu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare