“Da Niš prodiše”

NIŠ

Veliki broj vozila na ulicama, kao i individualna ložišta najveći su zagađivači vazduha u gradu, a zagađen vazduh povećava rizik od oboljevanja od koronavirusa, rečeno je na tribini ekološke organizacije “Zeleni ključ”, na kojoj su predstavnici institucija grada Niša, akademske zajednice i civilnog sektora govorili o merama za smanjenje zagađenja vazduha na teritoriji grada Niša i važnosti uključivanja građana u očuvanje životne sredine.

                       Da klimatske promene utiču na kvalitet vazduha, ali i da su za zagađenje odgovorni jednako i građani i institucije, rečeno je na onlajn tribini održanoj u okviru projekta “Da Niš prodiše”.

                      “Jedan šporet, takozvani Smederevac, tokom grejne sezone zagadi vazduh koliko i 6 dizel autobusa u toku istog vremenskog perioda”, naglasio je energetski menadžer grada Niša, Bojan Gajić.

                      On je rekao i da zagađenje vazduha, između ostalog, dovodi i do povećanog rizika od oboljevanja od koronavirusa.

                     “Moć građana je velika – oni moraju da iniciraju promene. Institucije su tu da saslušaju potrebe građana, mediji su tu da budu spona – da pitaju i traže odgovornost”, rekla je profesorka Fakulteta zaštite na radu u Nišu Ivana Ilić Krstić i dodala da je veoma važno podizanje ekološke svesti kod građana.

                    Ovom prilikom istaknuto je i da su Ujedinjene nacije objavile izveštaj u kome se navodi da su zagađenje vazduha i emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte značajno opali tokom pandemije, a da su mnogi gradovi izgradili nove biciklistčke staze i pešačke zone poboljšavajući na taj način kvalitet vazduha.

                   Rukovodilac Sektora za monitoring, strateško planiranje i klimatske promene Sekretarijata zaštite životne sredine grada Niša Dragana Džombić, istakla je da su glavne nadležnosti sektora praćenje kvaliteta vazduha, vode i zemljišta na teritoriji Niša, merenje zagađenja, rađenje analiza i kategorizacija životne sredine kao i slanje tromesečnog izveštaja o stanju Ministrarstvu životne sredine.

                 “Formirana je radna grupa za smanjenje aerozagađenja na teritoriji grada Niša, koja trenutno izrađuje plan kvaliteta vazduha. Završetak projekta se očekuje do kraja godine”, rekla Džombić.

                 Glavna ideja projekta “Da Niš prodiše” je očuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta vazduha, a samim tim i javnog zdravlja, na teritoriji grada Niša, rekla je Olivera Milošević iz ekološke organizacije “Zeleni ključ”.

                       Na onlajn tribini rečeno je da su glavne aktivnosti u okviru ovog projekta informisanje javnosti o značaju kvaliteta vazduha, razgovori o merama i preporukama u cilju očuvanja životne sredine. Kako bi građani bili informisaniji o važnosti kvaliteta vazduha, sprovode se i brojne ulične akcije tokom kojih se diže svest o značaju ovih tema, naglašeno je na tribini.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ivan
Ivan
3 godine pre

Znaci isprazne price o aktivizmu kao i uvek… Zar nije resenje naplata ekoloskih taksi firmamama koje zagadjuju, ili finasijska pomoc za izgradnju termoizolacije na kucama koje to nemaju a greju su na ugalj ili drva, ili pomoc za izgradnju sistema za solarno grejanje i sl.? Prica i podizanje svesti nece nicije finasijske probleme da resi.