Da li se građani osećaju bezbedno?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Da li se građani osećaju bezbedno u svakodnevnom životu, istraživala je Regionalna informativna agencija JUGpress. Čak 62,5 posto učesnika u našoj je odgovorilo da se ne oseća bezbedno u mestu u kome živi a 47,4% ispitanika i ispitanica je odgovor da se na svom radnom mestu ne oseća bezbedno a 68,8% je odgovorilo sa Srbija nije bezbedna zemlja za život njih i njihove dece.

Kao razloge zbog kojih se ne osećaju bezbedno učesnici u anketi su naveli sledeće: „ekonomska kriza i siromaštvo“, „institucije koje bi trebalo da štite bezbednost građana, a koje ne funkcionišu onako kako bi trebalo“, „država“,  „policija“, „nepostojanje demokratije“, „selektivna primena zakona“, „vladajuća partija“, „opšta društvena klima koja gura ljude ka oblicima ponašanja koja imaju za cilj da ugroze druge ljude“, „opasnost od saobraćajnih nesreća zbog bahatih vozača“, „seksizam“, „organizovani kriminal“, „sve rasprostranjenije nasilje na ulici i činjenica da na njega niko ne reaguje“, „zagađen vazduh“, „moguće ekološke katastrofe“ i slično.

 Olivera  Antanasijevića. predsednik Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, pitali smo šta se dešava sa opštom bezbednošću na nivou grada jer postoji  telo koje bi i o tome trebalo da se brine.

„Koordinaciju tih poslova, odnosno savetodavnu ulogu u poslovima opšte bezbednosti ima posebno stalno skupštinsko radno telo i to je Savet za bezbednost grada. To telo ima savetodavnu ulogu u tomposlu i služi kao spona između lokalne samouprave i institucija koje se bave bezbednošću, gde pre svega mislim na MUP i ostale institucije bezubednosti. Trenutno smo u postupku izbora članova tog saveta i to će se desiti na narednoj skupštini. Očekujemo da bezbednost u našem gradu bude na vrlo visokom nivou jer ja nemam podatke da imamo ugroženost u nekim delovima, a Savet je to radno telo koje primi i prosledi informaciju ka organima i ukoliko imamo bezbedonosni problem na teritoriji grada, izvršni organi i skupština grada kao zakonodavni organ mogu da preduzmu određene mere i da donesu određene zaključke i upute prema organima koji su pre svega nadležni za čuvanje bezbednosti“, rekao nam je Antanasijević

Građani imaju osećaj nebezbednosti u različitim delovima života, tako su bar rekli u anketi JUGpressa . Interesovalo nas je da li se građani žale gradskim organim a na to ?

.

„ Iskreno, ja nemam takve informacije“, rekao nam je Antanasijević.

Kaže da bi „dobro bilo da se svaki građanin koji se oseća nebezbedno obrati pre svega nama kao nekome koga su birali i koji je i dužan da štiti građane i pruži im određenu vrstu bezbednosti“.

„Potrebno je da se obrate kako bi mi znali o čemu se radi i preduzeli eventualne korake preko organa inspekcije, ali da određenim zaključcima i predlozima sugerišemo organima koji se bave bezbednošću da se uključe i eventualno reše određeni problem“, poručio je Antanasijević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare