Windflow West će graditi vetroelektranu Poljanica kod Vranja

VRANJE

Windflow West iz Beograda planira gradnju vetroelektrane Poljanica u Vranju, a ugovor sa Gradom sklopljen je u novembru prošle godine.

Prema Planu detaljne regulacije koji se nalazi na ranom javnom uvidu, a čiji je obrađivač JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, preliminarne granice Plana obuhvataju područje od oko 249,22 ha – delove katastarskih opština Trstena, Roždace, Dobrejance i Stance.

Prostor je neizgrađen, a čine ga poljoprivredno i šumsko zemljište. Ne nalazi se ni u jednoj zoni zaštite prirodnih i kulturnih dobara.

Prema Planu, na poljoprivrednom zemljištu moguće je graditi objekte za korišćenje obnovljivih izvora energije, a na šumskom zemljištu moguća je zgradnja objekata za korišćenje obnovljivih izvora energije malih

kapaciteta (male elektrane i drugi slični objekti) i eksploataciju mineralnih sirovina ako je površina šuma i šumskog zemljišta manja od 15 ha.

Kako je navedeno na sajtu Grada Vranja, rani javni uvid organizuje se u cilju upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, očekivanim efektima planiranja, i dr.

Podsetimo, beogradska firma se nakon izgradnje vetroelektrane obavezala da Gradu plaća naknadu od 1% bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Izvor: E kapija

Foto: Pixabay.com/minyucui

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare