Da li je svečana sednica bila regularna?

LESKOVAC

 

Na petoj sednici Skupštine grada, koja ej održana juče,  dnevni red je utvrđen tek oko 12 sati. Usvajanje zapisnika sa treće i četvrte sednice bili su povod za dužu diskusiju.

Odobrnici opozicione SDS izneli su svoj stav da četvrta, svečana sednica, na kojoj su dodeljene oktobarske nagrade, nije bila regularna iz više razloga. Kao prvo, na ovoj sednici se glasao o predlozima skupštinskog Odbora za dodelu nagrada, što nije u skladu sa skupštinskim aktima. Zatim, u SDS-u smatraju da je odbor, na osnovu raspisanog konkursa, trebalo da Skupštini da svoje predloge, o čemu bi odbornici na radnoj sednici, koja bi bila održana pre svečane, trebalo da odlučuju.

Pri tome su u SDS-u istakli da nikako ne spore da su dobitinici zaslužili oktobarska priznanja,već da im je cilj da ukažu na nepravilnosti kako bi one naredne godine bile otklonjene. Sa stavom da na svečanoj sednici nije smelo da se glasa složio se i šef odoborničke grupe Jedinstvena Srbija Nenad Filipović.

Predsedavajući Skupštinom Aleksandar Đurović rekao je da je samo primenjivana praksa koja postoji već 40 godina. Gradonačelnik Goran Cvetanovićje rekao da je opozicija, po pitanju Poslovnika, u pravu, ali da ne bi bilo u redu da se imena ljudi, time što će se o njihovoj kandidaturi raspravljati na Skupštini, „provlače kroz blato“. Nenad Zdravković iz SDS-a je još jednom naglasio da ova stranka ne dovodi u pitanje to ko je dobio oktobarske nagrade, već da jedino ukazuje na proceduralne greške. I opoziciona DS iznela je isti stav, naime Saša Stojanović je rekao da su ljudi koji su dobili nagrade to i zaslužili, ali da nagrade nisu dovoljno obrazložene, a da je sednica bila nelegitimna. Raspravljanje o kandidatima na Skupštine ne mora da bude „provlačenje kroz blato“, već Skupština treba da konstruktivno raspravlja o tome da li je neko zaslužio nagradu ili ne, istakao je on.

I Živojin Stefanović složio se da na svečanoj sednici nije trebalo da bude glasanja, i da praksa treba da se menja. „Negde su nagrade zaslužene, a negde političke, i uvek je tako bilo“, istakao je on.

Rešenje problema ponudio je sekretar Skupštine Zoran Vukašinović. Budući da je ova problematika različito tretirana u skupštinskim aktima, neohodno je da se izvrši promena i  usaglašavanje između Odluke o priznanjima iz 1996. godine, Poslovnika iz 2008. i Statuta grada.

Na kraju ove poduže diskusije i gradonačelnik Cvetanović složio se sa predlogom opozicije da se o kanidatima za oktobarske nagrade ubuduće raspravlja u Skupštini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare