Cvetanović opet na čelu karnevalskih gradova

LESKOVAC

Leskovac je bio domaćin redovnoj izbornoj skupštini Federacije evropskih karnevalskih gradova Srbije (FECC) na kojoj su pored predstavnika grada Leskovca prisustvovali predstavnici FECC-a, evropskog borda, te predstavnici Rakovice, Vrnjačke Banje, Bele Crkve, Šapca i Banje Koviljače. Za predsednika ove organizacije ponovo je izabran Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca. On je rekao da biti predsednik jedne ovakve organizacije predstavlja veliku čast, jer karnevali, kako na Balkanu, tako i u zemljama Evrope, spadaju među najznačajnije turističke manifestacije i karnevalski pokret je pokret koji zbližava ljude, spaja narod i afirmiše nacionalne kulture.

„Leskovac je gotovo dve decenije, od kada je ušao u porodicu karnevalskih gradova i karnevalski duh preneo na jug, ponosni domaćin Leskovačkog karnevala – manifestacije koja predstavlja spoj tradicionalnog i modernog i koja čuva tradiciju koledara i uskršnjih karnevala iz Zlatnog doba Leskovca. Naš grad je ustoličen kao jedan od najvažnijih karnevalskih gradova koji se ponosi organizacijom karnevala i programom koji nudi, a izabrani smo za domaćina 43. generalne FECC konvencije koje će se održati u maju tekuće godine, što za naš grad predstavlja veliku čast. U periodu od 13. do 20. maja tekuće godine očekuje se dolazak između 150 i 200 članova FECC-a iz čitavog sveta, koji će tokom sedam dana trajanja konvencije imati priliku da obiđu kanjon Vučjanke, manastir Svetog Jovana Krstitelja u Jašunji, Narodni muzej Leskovac, crkvu Odžakliju i Svetu Trojicu i da uživaju u nastupu leskovačkih karnevalskih grupa. Doprinos širenja karnevalskog duha pre svega daje FECC Srbije, jer je mnogo uradio na njihovom oživljavanju, a u narednom periodu ćemo nastaviti sa jačanjem karnevalskog pokreta u Srbiji, težiti ka povećanju broja karnevala i karnevalskih grupa u inostranstvo, većoj medijskoj promociji istih, ne bi li se saradnja proširila, druženje i zbližavanje kroz karnevalsku masku produbilo.“

Leskovac je, nakon Vrnjačke Banje i Šapca, treći grad u Srbiji koji će biti domaćin generalne FECC konvencije, a protivkandidata za mesto domaćina je imao u Kolumbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare