Cvetanović objavio još pre sedam dana da na Roštiljijadi peva Karleuša, i za koju cenu, a javna nabavka do danas nije raspisana

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović objavio je još pre sedam dana (18. jul) da će na ovogodišnjoj Roštiljijadi da peva Jelena Karleuša i da će joj iz budžeta grada biti plaćeno 20.000 evra, što je izazvalo veliko ogorčenje i burne reakcije među građanima, a javna nabavka za ovo do danas nije raspisana.

Javna nabavka je obavezna po zakonu a zanimljivo je da prvi čovek grada, koji se na poslednoj sednici Skupštine javno hvalio da je leskovački budžet najbolji i u skladu sa zakonom, uradi upravo dokaz da se novac iz budžeta ne troši na zakonit način , saopštavajući da je , praktično, sve “dogovoremo među prijateljima” o tome ko nastupa na predstojećoj Roštiljijadi i po kojoj ceni.

Tako je , zapravo, javno priznao da se u Leskovcu novac iz budžeta troši mimo zakonom predviđenih postupaka i procedura.

Cvetanović je otišao i korak dalje pa je na sledećoj konferenciji za novinare rekao da će Riblja Čorba pevati za 5.500 evra a Vesna Zmijanac za 6.000 evra.

To znači da će samo za dve pevačice i jednu grupu iz budžeta grada, a od para svih građana, lokalna vlast platiti 31.500 evra za koje se zna.

Sve to dogovoreno pre i bez , makar i formalno, raspisane javne nabavke.

Ovaj poslić, kao i oni ranijih godina, se inače dogovara sa menadžerom Banetom Obradovićem kome je pre nekoliko godina dodeljena i Oktobarska nagrada grada Leskovca.

I, da. Pošto je sasvim očekivano da će i posle ovog teksta biti plasirani različiti “šumovi” kroz medije da bi se činjenica da se novac troši mimo javne nabavke nekako zabašurila , da podsetimo da je Roštiljijada najavljena za 22. avgust , što znači za manje od mesec dana.

U Zakonu o javnim nabavkama , koji je usvojen u decembru 2019. godine a primenjuje se od 1.jula 2020. godine jasno su navedeni i rokovi.

Minimalni rok za podnošenje ponuda u otvorenom postupku je:

1) 35 dana od dana slanja na objavljivanje javnog poziva, za javnu nabavku čija je procenjena vrednost jednaka ili veća od iznosa evropskih pragova;

2) 25 dana od dana slanja na objavljivanje javnog poziva, za javnu nabavku čija je procenjena vrednost manja od iznosa evropskih pragova;

3) 15 dana od dana slanja na objavljivanje javnog poziva, za nabavku radova čija je procenjena vrednost niža od 30.000.000 dinara;

4) deset dana od dana slanja na objavljivanje javnog poziva, za nabavku dobara i usluga čija je procenjena vrednost niža od 10.000.000 dinara.”

Znači, ova leskovačka javna nabavka , čak i da bude sutra raspisana, ne može da stigne da se završi, makar i formalno, do početka Roštiljijade.

Čak i da se koristi tačka 3 koja se odnosi na objavljivanje javnog poziva na vrednost manju od 30 miliona dinara ( a u leskovačkom slučaju se radi o većoj vrednosti) nemoguće je u roku od 15 dana sve završiti u skladu sa zakonom i na pravno valjani način.

Sem ako se ostalim zainteresovanim osobama i agencijama ne “savetuje” da ne konkurišu.

I ovo jeste suština problema oko Jelene Karleuše.

Dakle, to da li će ona da peva ili ne, kao i plasiranje ideja kroz medije o “voljenju” i “nevoljenju” Karleuše je apsolutno pravljenje šumova i spinova da bi se zamaglila suština da neko daje pare građana Leskovca iz budžeta protivno zakonom propisanih procedura.

Ko sve učestvuje , svesno ili nesvesno, u ovom zamagljivanju suštine problema i tako zamajava građane čiji se novac troši, nekom drugom prilikom.

I, čak, bez obzira na njene ,u najmanju ruku, nevaspitane i bahate poruke , ljudi dragi, nije ona ovde glavni problem.

Već oni koji troše vaše pare , pri tome vam javno pokazuju da ih baš briga za zakon i procedure jer vam saopštavaju da su se već dogovorili.

Ali, kao što reče gradonačelnik Leskovca, vi ste birali vlast.

Zato uživajte baveći se Karleušom na društvenim mrežama, a ne suštinskim pitanjem “rođače, gde su naše pare”.

Ili je lakše i bezbolnije da pljujete Karleušu.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Uticaj je kaznjivo krivicno delo
Uticaj je kaznjivo krivicno delo
1 godina pre

Mesanje i uticaj na javne nabavke jeste krivicno delo po zakonu o javnim nabavkama. Uticaj funkcionera je zabranjen i kaznjiv. U drzavi Srbiji, koja nije drzava, nema institucije, to ne vazi. Svi zakoni doneti dizanjem ruku gluvonemih za nerad preplacenih poslanika, ne vaze. Direktor bolnice je istrazivan bas za to mesanje i pritisak na javne nababke.

Potop
Potop
1 godina pre

On je bre faraon i šerif šta će njemu javne nabavke i zakon kad je zakon on sam.Putuju i sklapa poznanstva od para iz budžeta,a procente i tarife gura u svoj džep.Stari komunjarski sistem obogaćen radikalskim bahatlukom.Narode glasaj ih i dalje a za poskupljenja kriv rat u Ukrajini.I ne treba nikada da vam bude bolje.