Cvetanović :Ne gledamo iz koje su stranke direktori škola

LESKOVAC

Gradonačelnik  Leskovca Goran Cvetanović  rekao je danas da , kada se pomaže u opremanju škola „ne gleda ko pripada kojoj političkoj opciji, jer su direktori škola predstavnici Socijalističke partije Srbije, ali da se o tome nikada nije vodilo računa, već se gledalo da se deci stvore što bolji uslovi za njihovo školovanje“.

Posebno je reči hvale gradonačelnik imao za direktorku Predškolske ustavnove Jasnimu Anđelković Đoređević, budući da je ova ustanova u 2014. proglašena za najbolju u Srbiji.

„Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo radili na tome i da su mnogi učenici prvog septembra svoju školsku godinu započeli u uređenim i lepim učionicama. Znam da je ovo najosnovnije što jedna lokalna samourava može da učini za svoje mlade stanovnike, pa ćemo nastaviti da to činimo u kontinuitetu“, rekao je Cvetanović.

Po njegovim rečima  grad u poptunosti podržava politiku Vlade Republike Srbije u pogledu neohodnosti uvođenja dualnog obrazovanja i reforme školskog sistema.

„Osim ovoga, veoma je važno i uspostavljanje nacionalnog okvira kvalifikacija koji bi trebalo da obezbedi evidenciju obrazovnih profila potrebnih na tržištu rada“, dodao je on.

Ova školska godina započela je bez štrajka prosvetnih radnika, što govori da su ministar Šarčević i Vlada Republike Srbije spremni da artikulišu potrebe prosvetnih radnika. U prilog tome govore i najave povećanja zarada prosvetnih radnika u oktobru, kao i najave da će u 2017. godini država povećati budžet za plate, ukoliko za to bude mogućnosti, rekao je Cvetanović na sastanku sa direktorima škola.

On je reekao da se „količina novca i materijalnih sredstva koje grad ulaže u obrazovane ustanove od 2012. do danas konstantno povećava, i pored toga što se prihodi grada smanjuju“.

„Gradovi i opštine u toku 2012. i 2013. godine ostali su uskraćeni po osnovu značajnih prihoda, za oko 240 miliona dinara, kada je smanjen porez na zarade sa 12 na 10 posto i povećana osnovica sa 9.000 na 11.000 dinara. Ukidanjem takozvanih transfernih nameta 2013. godine grad Leskovac je ostao uskraćen za još 70 miliona dinara. Tačno je da će usvajanjem novog nacrta Zakona o finansiranju lokalne samouprave grad ostati uskraćen za još 41 milion, ali će to biti prilika da iz sredstava koje je Vlada Srbije opredelila za projekte koji će biti finansirani ili sufinansirani iz republličkog budžeta, grad Leskovac poveče mnogo veća sredstva nego što je umanjenje po osnovu poreza na zarade“, rekao je Cvetanović.

 

„Pitam se šta su radili oni pre nas, ali se nadam da će ovi koji budu došli posle nas malo toga imati šta da urade, osim da održavaju ono što će naslediti od nas“, rekao je Cvetanović i pobrojao brojne objekte u osnovnom i srednjem obrazovanju u kojima je grad ulagao od 2012.

Cvetanović je i ovoga puta ponovio „da će škole i direktori koji imaju svoje ideje i sami pokrenu inicijativu imati prioritet, i da će grad njima više pomoći, od onih koji su pasivni i čekaju da probleme reši neko drugi umesto njih“.

Po prvi put sproveden je u 2015. godini postupak javne nabavke za osiguranje škola.  Po prvi put su i najbolji učenici dobili nagrade, za 700 učenika izdvojeno je 28 miliona dinara, zatim, organizovana je ekskurzija za vukovce, a za siromašne roditelje grad izdvaja do 6 miliona dinara za nabavku školskog materijala, i sa tom prakstom će biti nastavljeno, obećao je Cvetanović.

Pored ulaganja u školske objekte, ljubilarne nagrade i putni troškovi se redovno isplaćuju, rekao je Cvetanović, i podsetio – „kako je bilo u vremenu odgovornosti nekih drugih. Tada ste imali jubilartne nagrade, ali ih niste dobijali, naknade za prevoz takođe“.

Osim apaptacije objekata, fiskulturnih sala i zamene stolarije, deblokirani su računi nekih šlkola, Škole zatekstil i dizajn, Gimanzije.

Cvetanović se osrnuo na kritilke koje, kako je rekao, „upućuju uglavnom oni koji nikada ništa nisu uradili ili koji su otišli iz ovoga grada. Ljudi se ne ogledaju po dužini sedenja na nekom mestu, nego po delima koja urade, a mi imamo napretke u svim sferama života, u sportu, socijali, u infrastrukturi, jer ne postoji deo grada gde se nešto ne radi“.

Nakon obraćanja gradonačelnika, sastanak sa direktorima školskih ustanova nastavljen je bez prisustva medija.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare