Cvetanović: Dosadašnji uspesi lokalne samouprave u prosveti

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, održao je danas tradicionalni sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Leskovca i okoline, a povodom početka drugog polugodišta.

Na sastanku, obraćajući se direktorima, Cvetanović je posebno istakao da je rad koji obavljaju ” jednak radu heroja”.

On je podsetio da je stanje u obrazovnim ustanovama, kada je 2012. godine preuzeo odgovornost za rukovodjenje gradom, bilo katastrofalno, jer u pojedinim školama decenijama nije ulagano i da se kao prioritet nametnuo rad na rekonstrukciji školskih objekata.

„Kada smo preuzeli odgovornost, škole su dugovale preko 200 miliona dinara. To su bili troškovi za struju, vodu, grejanje i za prevoz učenika i zaposlenih. Za većinu radova koji su izvodjeni, nije postojala projektno – tehnička dokumentacija, a naš zadatak je bio da hramovima znanja podarimo novi izgled, da djacima obezbedimo tople učionice i prijatne uslove za pohadjanje nastave“, rekao je Cvetanović i dodao da su uprkos skromnim budžetima, uspeli da izdvoje velika sredstva za obrazovanje.

Naglasio je da su u toku 2017. godine izdvojili 550 miliona dinara za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i za Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.

„Kad sam 2008. godine  prvi put izabran za gradonačelnika, odmah smo završili izgradnju osnovne škole u Vlasu i tek 2015. godine, kad sam ponovo preuzeo odgovornost, deca iz te škole su dobila igralište. Identična je situacija i sa školom u Razgojni, koja je, takodje, započeta 2008. godine, kada sam samo devet meseci bio gradonačelnik, a završena je tokom mog drugog mandata“, kaže Cvetanović.

On dodaje i da se tokom 2013. i 2014. godine, lokalna samouprava fokusirala na prioritetne potrebe škola, kao što je izgradnja novih kotlarnica, video nadzora, sanacija sanitarnih čvorova, ali i deblokada računa u mnogim školama.

Kako navodi Cvetanović, u toku 2014. godine, pokrenut je projekat „Unapredjenje energetske efikasnosti“, kada je osnovnoj školi u Grdelici ugradjena nova fasada, tako da je ona postala prva škola na području grada, koja je dobila tzv. energetski pasoš.

Inače, za unapredjenje energetske efikasnosti u školama, izdvojeno je 32 miliona dinara.

„Prethodne 2017. godine nastavili smo sa ulaganjima koja će našoj deci omogućiti bolje uslove za boravak u obrazovnim ustanovama. Realizovan je još jedan značajan projekat, uz pomoć evropskih fondova, a to je sanacija Osnovne škole „Trajko Stamenković“. U njenu rekonstrukciju uloženo je 110.000 evra. Projekat je sa 95.000 evra finansijski podržala Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, a Grad Leskovac učestvovao je sa 15.000 evra. Završena je i izgradnja igrališta u školi „Kosta Stamenković“, gde je uloženo preko 4 miliona dinara, a i dvorište osnovne i srednje škole u Vučju nedavno je renovirano“.

Govoreći o rekonstrukciji škola, Cvetanović je rekao i da su obezbedjena sredstva za dogradnju ili rekonstrukciju OŠ „Vožd Karadjordje“ u Leskovcu, škole „Aca Sinadinović“ u Predejanu i za izgradnju dnevnog boravka u školi „11. oktobar“ u Leskovcu.

Najavljuje i početak radova na energetskoj sanaciji osnovnih škola „Svetozar Marković“ i „Vasa Pelagić“ iz Leskovca, a vrednost radova će iznositi oko 14 miliona dinara.

„Djaci su budućnost našeg grada i našeg društva. Stoga želim da vam drugo polugodište ove školske godine, kao i svake naredne, bude srećno i uspešno“, poručio je prvi čovek Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare