CVETANOVIĆ : DOMAĆINSKO VOĐENJE GRADA

LESKOVAC

 

Sve što smo zajedno uredili u prethone tri godne mogao bih da podelim na nekoliko perioda – period preuzimanja odgovornosti, sagledavanja situacije, suočavanja sa realnim stanjem u gradskom budžetu i sa velikim nasleđenim problemima, period stabilizacije i konsolidacije tokom 2013. i 2014. godine i period intenzivne izgradnje infrastrukture kako u gradu tako i u 144 naseljena mesta na teritoriji grada, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u ekspozeu povodom tri godina od formiranja vlasti

 

Šestog novembra 2012. godine takozvana Spasovdanska koalicija, koju su činile stranke okupljene oko Srpske napredne stranke, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Nova Srbija, Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije,  Socilademokratska partija Srbije, Pokret socijalista, Pokreta snaga Srbije i Aktivna Srbija, preuzele su vlast u Leskovcu. Toga dana i aktuelni gradonačelnik Goran Cvetanović preduzeo je funkciju prvog čoveka grada. O tome šta je sve urađeno za tri godine vršenja vlasti govorio je gradonačelnik Leskovca Cvetanović, na svečanosti upriličenoj tim povodom, kojoj su prisustvovali najbliži gradonačelnikovi saradnici, direktori javnih i javnom komunalnih preduzeća i načelnici gradskih uprava.

-Na današnji dan pre tri godine izabran sam za gradonačelnika Leskovca. Bilo je to po drugi put u mojoj karijeri. Moram priznati da sam u tom trenutku imao veliku tremu. Jer nije bilo lako biti na čelu grada u kome vladajuću strukturu čini jedna široka koalicija, sastavljena od velikog broja stranaka, velikog broj uticajnih, sposobnih, vrednih političara. S druge strane, bio je to jedan novi politički izazov. Danas posle tri godine, mogu reći da sam srećan jer smo mnogo toga postigli, mnogo toga uradili za dobrobit našeg grada i naših sugrađana. Želim da se zahvalim svim koalicionim partnerima na podršci, saradnji, razumevanju, jer bi bez njih rezultati bili mnogo manji nego što jesu. Sve što smo zajedno uredili u prethone tri godne mogao bih da podelim na nekoliko perioda – period preuzimanja odgovornosti, sagledavanja situacije, suočavanja sa realnim stanjem u gradskom budžetu i sa velikim nasleđenim problemima, rekao je na početku svog ekspozea Goran Cvetanović.

Nakon ovog, usledio je period stabilizacije i konsolidacije tokom 2013. i 2014. godine, kada je vraćan dug od 2 milijarde dinara, obezbeđivane su dozvole i potrebna dokumentacija, uspostavljan je red u javnim finansijama, sa porukom upućenom svim budućim generacijama političara – da se ne može više raditi bez dozvola, bez projektne dokumentacije i mimo tendera, naglasio je Cvetanović i dodao:

“Opozicija nam je zamerala što smo kasnili sa redovnim održavanjem puteva, stalno potencirajući da su ulice pune rupa. Izdržali smo taj pritisak jer smo znali da nećemo i ne smemo raditi bez tendera i mimo zakona, kako su upravo oni činili. Poslednjih godinu dana ušli smo u fazu intezivnog rada na uređenju grada, na infrastruturnim projektima, uvođenju komunalnog reda, poboljšavanja javne higijene, ali i na preduzimanju konkretnih mera u cilju privlačenja investitora i poboljšanja investicione klime u našem gradu. To najbolje ilustruje podatak da smo jedana od retkih lokalnih samouprava koja je izdvojila značajna novčana sredstva, 70 miliona dinara, za kupovinu dva objekta – fabrike „Sintetika“ i „Jugekspres“ kako bi kompanije „Jura“ i „Džinsi“ proširile svoje kapacitete i u njima zaposlile nove radnike. Danas, kada sa svojim saradnicima obilazim teren, osećam ogromno zadovoljstvo i ponos kada pogledam novoizgrađene objekte i setim se šta smo sve uradili brinući o svakom našem sugrađaninu koji živi u nekom od 144 naseljena mesta na teritoriji grada.

Cvetanović je u nastavku ekspozea pobrojao brojne infrastruktrune radove koji su zavšeni ili su u toku, govorio je o uspostavljanju finansijske discipline i redovnom izmirivanju obaveza, sa ciljem da se naplata prinudnim putem i po rešenju sudova svede na minimum. Gradska vlast je pokazala i odgovornost prilikom zaduživanja, što se naročito odnosi na visinu kamata i ušteda po tom osnovu. Lokalna samouprava je pokazala da može da bude odgovorna, racionalna i štedljiva, što je rezultiralo poboljšanjem naplate izvornih prihoda i stabilizacijom javnih prihoda.

-Kao vlast koja stoji iza svojih reči, a uvek sam govorio da je zapošljavanje naših građana prioritet, reći ću da smo do sada  imali odličnu podršku republičke vlade. U prilog navedenom mogu da kažem i to da je gradu u vidu transfera iz republičkog budžeta od decembra 2014. godine do oktobra ove godine uplaćeno 200 miliona dinara, po čemu je Leskovac drugi grad u Srbiji, istakao je Cvetanović.

Cvetanović se posebno osvrnuo na aktivnosti Direkcije za urbanizam i izgradnju u proteklom trogodišnjme periodu, kao i aktivnostima koje je lokalna vlast sprovela preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj na infrastrukturnom uređenju grada, ali i svih mesnih zajednica koje pripadaju gradskoj teritoriji.

Govoreći o radu javnih i javno komunalnih preduzeća, posebne pohvale Cvetanović je uputio JKP „Toplana“, istakao je da je pozitivne pomake u poslovanju napravio i JKP „Vodovod“. U prethodne tri godine urađeno je dosta na poboljšanju javne higijene u gradu, a cilj je da se u potpunosti opremi  JKP „Komunalac“ kako bi bio tehnički spreman da obavlja poslove poboljšanja javne higijene u gradu.

U svom ekspozeu gradonačelnik Leskovca osvrnuo se i na postignute rezultate u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, ali i na to šta je grad uradio u cilju pružanja podsticaja poljoprivrednim proizvođačima. On je pobrojao i investicije čija je realizacija u planu.

“I sve ovo nabrajanje moglo bi potrajati još jer postoji još mnogo stvari koje smo uradili u prethodnih nekoliko godina što naši prethodnici nikada nisu ni pomislili da bi se moglo uraditi. Ono što je važno i čime bih završio današnje izlaganje je sledeće: sve što smo radili, što ćemo uraditi i za šta se trudimo, uradili smo zajedno, poštujući zakone i plaćajući obaveze  na vreme. To je model ponašanja koji svaku lokalnu vlast čini uspešnom ili ne. Nadam se da su sugrađani prepoznali naš trud i zalaganje. Da li imamo njihovu podršku za sve što činimo i što ćemo činiti proverićemo na izborima.

Jedino je važno da smo radili iz ljubavi prema Leskovcu, najbolje što smo mogli, znali i umeli, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare