Članstvo Crne Gore u NATO podržava 67 posto građana

PODGORICA

Za ostanak Crne Gore u NATO glasalo bi 67 odsto crnogorskih građana, dok bi 33 odsto glasalo za izlazak zemlje iz tog saveza, pokazuje poslednji izveštaj NATO, koji je rađen u aprilu i maju ove godine u susret nedavno održanom samitu Alijanse, prenela je podgoriiše danas Pobjeda.

Kako navodi list, ti podaci sugerišu da podrška NATO u Crnoj Gori raste, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je istraživanje NATO iz 2020. godine pokazalo da bi tek 50 odsto građana glasalo za ostanak u Alijansi.

U najnovijem izveštaju ocenjeno je da je podrška NATO među svim članicama stabilno visoka. Uprkos rastu podrške crnogorskog stanovništva, Crna Gora je u ovom segmentu i dalje prilično nisko pozicionirana, na pretposlednjem mestu, dok se na poslednjem mestu nalazi Slovačka – 61 odsto, što je najniži skor među saveznicama.

Izveštaj beleži i nešto slabiji procenat spremnosti crnogorskog stanovništva da brani drugu članicu NATO ukoliko bude napadnuta – 42 odsto građana smatra da bi Crna Gora trebalo da brani drugu članicu ako bude napadnuta, dok se 33 odsto protivi toj ideji.

Među svim članicama Alijanse, podrška tvrdnji da je transatlantska veza NATO i Severne Amerike bitna za opštu bezbednost, najmanja je u Crnoj Gori i iznosi 52 odsto, dok visok procenat od 23 odsto ispitanih smatraju da veza NATO – Severna Amerika nije toliko važna za bolju bezbednosnu situaciju.

Uprkos tome, 60 odsto građana saglasno je sa ocenom da transatlantska saradnja može da donese napredak na polju bezbednosti, dok 10 odsto smatra da bi ta veza dovela do njenog narušavanja.

Uz to, 56 odsto građana podržava ideju o potrebi jače transatlantske saradnje zemalja članica, a 12 odsto ispitanih zalaže se za smanjenje saradnje.

Procenat od 41 odsto građana unutar članica Alijanse nisu naklonjeni Rusiji, dok 18 odsto ima pozitivan stav prema njoj, pokazalo je istraživanje. Građani članica NATO, njih 40 odsto ocenili su da je stav prema Rusiji negativniji nego što je bio pre godinu dana, a 19 odsto je doživljava sa više simpatija nego pre 12 meseci.

Kada je u pitanju Kina, 67 odsto građana zemalja članica NATO, zabrinjavajućim smatra kineski uticaj i njenu moć. To doprinosi činjenici da 41 odsto ispitanih širom saveza ne gaji simpatije prema Kini, a takav trend beleži povećani rast u proteklih godinu dana.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare