Članovi „Dostinika“ posetili sela Gubavce i Mala Braina

NIŠ-MEDVEĐA

Članovi Dobrotvornog društva „Dostinik“ iz Niša u sklopu akcije „I ovde se život događa” posetili su dva planinska sela, Gubavce i Malu Brainu. Ova sela se nalaze uz administrativnu liniju sa Kosovom i tom prilikom malobrojnim porodicama koje su ostale da tamo žive uručeni su paketi sa osnovnim životnim namirnicama (brašno, šećer, zejtin, pirinač, kafa). U sklopu iste akcije prošle godine smo obišli kuršumlijska sela iznad Merdara (Matarovu i Preveticu), podseća predsednik „Dostinika“ Miljan Stojanović.

„Sama akcija ima snažnu simboliku jer smo zatekli porodice i ljude koji su prepušteni samoći, nemaštini i teškim životnim i infrastrukturnim uslovima. Vidno iznenađeni što ih se neko setio i zna da postoje, primali su nas raširenih ruku, a teška srca isparaćali po razrovanim putevima na visovima planine Goljak. U ovom krugu posetili smo porodice Uskoković, Zavišić i Šakić u Gubavcu, a Radojević i Mitrović u Maloj Braini. To su ujedno i jedine stalno naseljene porodice u ova dva sela. Uz još nekoliko domaćinstva koja povremeno obilaze nekadašnji žitelji, sve ostale polako zauzima korov i zaborav.“

Inače, izdvojeno odeljenje OŠ „Vladimir Bukilić“ u Gubavcu od ove godine nema đaka, a školsku zgradu u Maloj Braini je već progutala šuma.

„Do pojedinih proplanaka se nije moglo vozilom već pešaka i traktorom“ nastavlja priču Miljan Stojanović i dodaje da je cilj ove akcije je ispunjen.

„Upoznali smo hrabre gorštake, koji ponosno stoje na svojim proplancima i kako kažu nema odstupanja. Stočarstvo i seča ogrevnog drveta je glavna delatnost kojom se bave ovdašnji ljudi. Možda smo svojim dolaskom u svakom domaćinstvu prekinuli neki posao, ali u ljudima se videlo zadovoljstvo što neko zna da ovde žive porodice sa šestoro ili petoro dece i odlučio se da ih obiđe i upozna. Stoga su i benifiti ove naše humane akcije višestruki. Pružili smo podršku našim gorštacima, koji žive tik uz administrativnu liniju prema Kosovu, totalno izolovani bez pristupnog puta, prevoza, prodavnice i drugog. Naš cilj je da sa ovom akcijom obiđemo sva sela duž administrativne linije u opštini Kuršumlija i Medveđa.”

Jedan od meštana, Milovan Mitrović, kaže da ko je otišao, otišao je.

„Mi koji smo ostali navikli smo se na samoću, da po dvadesetak dana niko ne prođe ovim putevima i ne svrne.” (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dragi
Dragi
9 meseca pre

Jedan covek koji ima traktor i zivi u ovakvoj kuci to i zasluzuje.

Miroslav B Mladenovic Mirac
Miroslav B Mladenovic Mirac
9 meseca pre

Ova mesta su trebali da posete:Presednik države, Premijer, Televizije i novac umesto gradnji raznoraznih ZGRADURINA i AUTOPUTEVA-shvate da je i ovo SRBIJA!?

Bot 1
Bot 1
9 meseca pre

Kao ljudi su dno dna, tako i prolaze, nazalost, tako je…