Čiste se zidine Niške tvrđave

NIŠ

Tretmanom rastenja na bedemima Niške tvrđave počelo je uklanjanje zelenila koje raste iz zidina i čišćenje bedema Tvđave. Uklanja se drveno rastenje na relativno stabilnim zidnim površinama za šta se koristi posebna metoda kako ne bi došlo do oštećenja samih kamenih blokova u zidu.

Stablo biljke se seče na 20 santimetra od zidne strukture, zatim se nanosi arboricid  ubrizgavanjem u stablo biljke. Uklanjanje zelenila iz zidina Tvršave vrši se bez  čupanja, izvlačenja ili bilo koje druge mehaničke  radnje prema korenu. Zeleno rastenje tretira se herbicidom raspršavanjem koji biljka usvaja preko lista.  Tretman se ponavlja više puta sezonski.

                    Inače rastenje u zidinama Niške tvrđave prouzrokovalo je sredinom februara ove godine i urušavanje kamenih ploča na nekoliko mesta.  Koreni rastinja se šire i izbacuju ploče iz ležišta. Kako bi se sprečilo dalje urušavanje zidina zbog rastenja Grad je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture preduzeo odgovarajuće mere da se to ne bi ponovilo.

                Inateresantno je napomenuti da su neki od kamenih blokova koji su ispali iz zidina već sledeć dana i nestali.

                 Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tom prilikom kazala da je  Grad do sada nekoliko puta aplicirao ka Ministarstvu kulture i turizma za određene projekte i upravo se priprema projekat vezan za Beogradsku kapiju koja se nalazi na Tvrđavi.

              „Svakako ćemo se truditi da sačuvamo to kulturno-istorijsko blago, a u međuvremenu smo  imali važan sastanak sa Tikom,  turskom agencijom koja radi određene projekte u zemljama gde postoje spomenici iz perioda  turske vladavine na ovim prostorima. Nadamo se da će nas uvrstiti u važne projekte,kao i neke druge gradove,i da ćemo uz pomoć finansijskih sredstava koja dobijemo od njih uspeti da revitalizujemo gradsku Tvrđavu koja je jedna od retkih takvih objekata koji je sačuvan iz tog perioda“, kazala je tada gradonačelnica Sotirovski. Dodala je da, ukoliko sredstva ne stignu od Ministarstva Grad će i sam realizovati projekte koji su predviđeni.

                 Podsetimo, JKP ,,Mediana” prošle godine čistala je spoljne stane bedema niške Tvrđave. Krajem 2020. godine u Ministarstvu turizma gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisala je aneks ugovora za revitalizaciju niške Tvrđave.

             Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. v.n.e. kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine.

               Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare