CINS: Naše novinarke neko prati i fotografiše

BEOGRAD

Poslednjih dana četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u više navrata su primetile da ih različiti ljudi prate po gradu i fotografišu, kažu u CINS-u

Foto: Cenzolovka / Perica Gunjić

Direktor CINS-a Branko Čečen kaže da su u petak, subotu i nedelju novinarke ove istraživačke organizacije doživele u četiri navrata da ih neko prati i fotografiše telefonom na ulici i u kafićima. Novinari i urednici CINS-a to, navodi Čečen, tumače kao pokušaj zastrašivanja – ali bezuspešan.

Prema Čečenovim rečima, uglavnom se radilo o „muškarcima grubljeg izgleda“, a u jednom slučaju novinarku je fotografisala nepoznata devojka ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalaze prostorije CINS-a.

„To se dešavalo u nekoliko navrata na ulici i u kafićima. Dogodilo se da izvesni muškarac uđe za njima u kafić i neuobičajeno dugo tu boravi, sve vreme ih posmatrajući i fotografišući ih telefonom. Nikakvu komunikaciju osim toga nisu imale s tim ljudima“, kaže Čečen.

Novinari CINS-a su i 13. oktobra uočili da ih neko fotografiše. Zbog svega toga smatraju da ovi događaji nisu slučajni, pa je sve prijavljeno policiji i Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

„Videćemo kako će oni odlučiti i da li tu ima elemenata krivičnog dela. Mi u svakom slučaju ovo shvatamo veoma ozbiljno i brinemo za bezbednost novinara. Imamo na umu i jedno istraživanje iz Amerike, prema kojem 70 odsto fizičkih napada na novinare dolazi bez ikakvog upozorenja, a skoro svima prethodi prikupljanje podataka o kretanju novinara“, ističe Branko Čečen.

„Niko nas ne može sprečiti da objavimo tekstove“

Branko Čečen je uveren da su praćeni zbog istraživačkih priča na kojima trenutno rade ili koje su objavljivali prethodnih meseci.

Svaka od njih bi mogla da bude povod za ove događaje koji su, po njihovom mišljenju, pokušaj zastrašivanja.

„Skandalozno je da neko zastrašuje novinare u zemlji u kojoj ubijanje novinara nije hipoteza nego se dogodilo tri puta. Bilo kakva tolerancija prema tome je tolerancija prema gušenju slobode informisanja“, dodaje direktor CINS-a.

Iako su sada prvi put primetili da su praćeni, novinari ove istraživačke redakcije dosad su se u više navrata suočavali s različitim pritiscima – upadima u elektronsku poštu, hakovanjima sajta u tri navrata, pravnim pretnjama ili, kako je Čečen rekao, „indirektnim političkim pritiscima“.

Ipak, kaže, ništa od toga ih nije zaustavilo, pa neće ni ovo što se sada dešava.

„CINS će istraživati sve priče do kraja i ne postoji način da nas spreče u tome, osim da nas sve fizički spreče. Zastrašivanje ili bilo šta drugo što je usmereno na jednu, dve ili tri osobe ovde neće nas zaustaviti da istražujemo i objavimo ono što je bitno za građane. Među istraživačkim novinarima postoji generalni princip – priča na kraju mora da bude objavljena“, zaključuje Čečen.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare