Čekaju se rezultati analize za pet osoba iz Jablaničkog okruga

LESKOVAC

Zbog sumnje na postojanje zarazne bolesti kovid-19 61 zaposleni Opšte bolnice Leskovac stavljen pod zdravstveni nadzor, od toga 56 zdravstvenih radnika, odnosno 23 lekara i 33 medicinske sestre, tri spremačice i dve servirke. Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da je među njima i zamenik direktora Opšte bolnice.

„Ostalo je na odelenju da radi sedam lekara i 57 sestara, što dovoljno ukazuje šta znači kada imate jednu neozbiljnu osobu, pritom zdravstvenog radnika, koji je lekar na tom internom odelenju, koji je putovao na Maltu, vratio se i nikoga nije obavestio o tome. Ja sam ukazivao na to da mi pravimo barijeru da bolnica ne strada, jer ko će sada da leči? Samo zbog jednog jedinog lekara je sve ovo sada u bolnici.“

Cvetanović je rekao da je u samoizolaciji i zdravstvenim nadzorom i 150 lica zbog kontakta sa osobom kod koje je dijagnostikovan virus korone, a da je među njima i sedam zdravstvenih radnika.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević izneo je podatak da trenutno na Infektivnom odeljenju leži pet pacijenata i da će po nalogu komandanta Štaba za vanredne situacije prostorije Službe ze rehabilitaciju i Ambulantne stanice broj 3 biti pripremljene za prijem pacijenata kod kojih postoji sumnja da su zaraženi korona virusom.

„Zbog sumnje na postojanje zarazne bolesti kovid-19 u izolaciji su radnici Internog odeljenja, ali nesmetano rade odelenja gde su najteži pacijenti, kao što je koronarna jedinica i Interno C, a biće organizovan nesmetan rad i na ostatku odeljenja. Ja nisam u samoizolaciji iako sam imao kontakte sa svojim zamenikom. Razlog tome je što su ti kontakti bili vrlo kratki, pet minuta tokom jutarnjih sastanaka i što smo obojica imali i zaštitne maske, rukavice i radne mantile. Moram da napomenem da mi imamo i pozitivnih primera, da imamo lekare koji su se vratili iz inostranstva, javili se i otišli u samoizolaciju. Takvih slučajeva je mnogo, mnogo više. Nekima već ističe propisano vreme izolacije i koliko sutra počeće da rade.“

U ovom trenutku nema novih oboleliha, a trenutko se čekaju rezultati analize na virus kovid-19 kod pet osoba, od kojih je jedna iz Vlasotinca, a sve ostale iz Leskovca. Gradonačelnik Goran Cvetanović naglašava da i dalje nema mesta panici i da su odgovornost i adekvatno ponašanje u ovoj trenuci prioriteti i moraju da budu na prvom mestu.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim našim volonterima koji svakodnevno dežuraju i obilaze sve sugrađane kojima je to potrebno. Do sada su imali oko 1700 poziva i 347 izlazaka na teren. Ovi mladi ljudi su prava slika našeg naroda koji je uvek jedinstven kada je najteže. Pored volontera ponovo zahvaljujem svim društveno-odgovornim kompanijama koje nam pomažu, koje šiju maske, doniraju sredstva za dezinfekciju, novac, posteljinu. Među njima su Džinsi, DITS, Autostop, Leskoteks, Terastil i mnoge druge. Hvala i apotekama koje su se uključile da nam pomognu i starije sugrađane opreme lekovima. U saradnji sa gradom Leskovcem to će činiti apoteka „Sveti Sava“, „Medika“ i „Dr Maks“. Lekove će isporučivati najkasnije 24 časa od kontaktiranja. Građani ih mogu kontaktirati na sledeće brojeve telefona: „Dr Maks“ 016/243-551; 069/222-02-36; 064/64-73-605“, Apoteka „Sveti Sava“ 016/213-818 i apoteka „Medika“016/218-144 i 060/011-59-07.“

Gradonačelnik se zahvalio i medijskim radnicima koji se trude da u ovoj situaciji obaveštavaju javnost o svemu ističući da zna da njihov posao nije lak i da zna da se trude da ga obavljaju na najkorektiniji mogući način.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sara
Sara
4 godine pre

Taj doktor sto ke dosao 9 marta sa Malte, da li ima koronu ili nema? Ako ima da li je sa Malte doneo ili ne? Tog 9 marta je u avionu sa Malte bilo minimum 10 Leskovcana. Bilo je i radnika opstinskih uprava, direktora skola, bankara….Da li su oni kontaktirani? Da li su se javili? Da li su isli na posao? Sa kim su sve bili u kontaktu? Mnogo pitanja, a odgovora nema.

Sara
Sara
4 godine pre
Odgovori  Sara

I prvi registrovani slucaj na Malti je bio 7 marta. Ako je uopste ovaj sa Malte doneo taj virus i ako uopste ima virus!