Carinski referati za brže i efikasnije carinjenje

NIŠ

Na osnovu rezultata poslovanja Kompanije Filip Moris  kao jednog od najznačajnijih pokretača razvoja kako  u našem kraju tako i u celoj Srbiji carinarnica Niš je spremno prihvatila ideju o osnivanju novog carinskog referata u okviru  fabrike koji se zove Carinski referat Duvanska Niš i koji je otvoren prošle godine. Otvaranje ovog carinskog referata je dokaz partnerstva i poverenja, a bili smo svesni da   prilikom otvaranja tog referata carinjenje će biti brže i efikasnije“, kaže  Saša Milenković, upravnik carinarnice Niš.  Pored Carinskog referata Duvanska Niš, otvoren je i Carinski referat Aerodrom Konstantin Veliki kao i integrisani prelaz Tabanovci-Preševo.

                   On je dodao da je  Kompanija Filip Moris jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i godišnje prezentuje i obradi preko 15.000 carinskih dokumenata, pa je u tom smislu postojala i realna potreba da dobije ovakav referat.

                 „ Rad referata je doneo veliku dobit svima kako Komapaniji Filip Moris tako i carinarnici Niš i Upravi carina Srbije, a najveće koristi od toga imaće građani Srbije“, istako je Milenković. „Velike kompanije kap što je Filip Moris su i veliki poreski obveznici pa tako i oni  direktno utiču na povećanje državnog budžeta. Verujem da je Uprava carina otvaranjem ovog referata dala snažnu podršku javnosti i privredi u Nišavskom  upravnom okrugu tako da i druge kompanije koje posluju na  našoj teritoriji mogu da očekuju ukupnu podršku što će dovesti do novih  stanih investicija“.

              „Marta 2019. godine u fabrici Filip Moris otvoren je Carinski referat i to za nas znači mnogo“, istakla je Dragana Vujko, menadžer korporativnih poslova kompanije Filip Moris u Nišu. „ Naša kompanija je izvozno orjentisana koja izvozi  80 posto i više svoje proizvodnje. Pre privatizacije to su bila tržišta Makedonije i Bosne i Hercegovine, a sada su to mnoga nova tržišta. To je jako veliki  broj izvoznih dokumenata koja svakodnevno treba da se obradi. Svakog dana iz fabrike ode 30 kamiona i to znači  preko 18.000 izvoznih dokumenata. Da nemamo ovakvu saradnju  sa carinom i razumevanje to bi bilo težko. Trenutnno je potrebno između  15 do 20 minuta da se formira jedan carinski dokument što je ranije  bilo duže i za to su nam bili potrebni sati rada. Sada kamioni dolaze pravo u našu fabriku  i nije potrebno da  idu na carinski terminal na aerodromu ni pre ni posle carinskog postupka“, istakla je Dragana Vujko.

              Od 1. juna 2019. godine počeo je sa  radom Carinski referat Aerodrom Konstantin veliki koji pored putničkog prometa obavlja i  poslove robnog carinjenja.

               „Aerodrom Niš  je  iz potpune anonimnosti postao jako traženo čvorište u zemlji i u inostranstvu.  Od 1. juna 2019. godine počeo je sa  radom Carinski referat Aerodrom Konstantin Veliki koji pored putničkog prometa obavlja i  poslove robnog carinjenja. Najvažnije je što sada naši građani i privrednici mogu lakše  da putuju zbog svojih poslovnih obaveza, što do sada nisu mogli. Aerodrom je sada dostupan i građanima Preševa, Bujanovca, Vranja  i drugim manjim mestimana jugoistoku Srbije“, dodao je Saša Milenković.

                On je dodao da je krajem avgusta 2019.godine otvoren je i integrisani prelaz Tabanovci-Preševo koji je jedan od najvećih prelaza na jugu Srbije.

                  „Koncept zajedničkih kontrola doveo je do ubrzanja svih vidova saobraćaja, naročito teretnog. Carinski radnici Srbije i Makedonije vrše  zajedničku kontrolu a sve to skraćuje vreme i smanuje troškove“, kazao je Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare