Bujanovačke ulice iskopane kao pre dvadest godina, iz Puteva Srbije tvrde da je “asfaltiranje završeno”

Bujanovac - ulica

BUJANOVAC

Mesecima su Bujanovačke ulice u centru ovog mesta. od pošte do Sportskog centra, bez asfalta i sa rupama.

O ovome je JUGpress izveštavao i prošlog četvrtka na svojoj fejsbuk strani .

Tada smo emitovali prenos uživo sa iskopanih bujanovačkih ulica što je, izgleda ipak uticalo da tamo počne da se radi već u subotu.

U petak smo pitali Javno preduzeće “Putevi Srbije” i Ministrstvo gradjevine u čemu je problem i zašto se radovi ne završavaju.

Danas smo dobili odgovore iz Puteva Srbije .

Objavljujemo naša pitanja, njihove odgovore kao i fotografije i tv snimke sa bujanovačkih ulica.

1. Kada će biti nastavljeni radovi na asfaltiranju ulica u centru Bujanovca?

2. Zašto radovi kasne?

3. Koji je tačno bio rok za završetak tog posla?

4. Koliko koštaju radovi i ko  ih finansira?

5. Ko je glavni izvodjaač radova a ko su podizvodjači?

6. Ko vrši nadzor nad ovim radovima?

7. Koja je dinamika isplate i da li je tačno da se radovi ne nastavlajju zato što nema novca?

Shodno Vašim pitanjima, možemo Vas obavestiti sledeće o predmetnim radovima u glavnoj ulici u Bujanovcu, ulici Karađorđa Petrovića u dužini od 1,7 km, koja inače, nije deo državnog puta i njeno održavanje nije u nadležnosti JP „Putevi Srbije“, već lokalne uprave, odnosno opštine.

Radovi koji su započeti, JP „Putevi Srbije“ je izvodilo po posebnom nalogu po članu 70. Zakona o javnim putevima (urgentno održavanje) i obuhvatali su struganje asfalta i presvlačenje jedim slojem asfalta u punoj dužini, (nalog je izdat 30.08.2019.god.) i odobreni iznos sredstava za te namene je iznosio 13.690.276,56 din.

Izvođenje radova je dobilo preduzeće „Srbijaput“ a.d., i podizvođač radova je bilo preduzeće „Saba -Belča“ iz Preševa, koje je bilo i izvođač rekonstrukcije trotoara u istoj ulici, čiji je investitor opština Bujanovac.

Radovi čiji je investitor JP „Putevi Srbije“ obavljani su istovremeno, odnosno, u skladu sa dinamikom rekonstrukcije trotoara sa obe strane ulice i drugim radovima (čiji je investitor opština), zbog čega je kasnilo asfaltiranje kolovoza koje je, u 2019. godini, završeno u obimu od oko 50% (za iznos od 6.646.369,17 din.).

Sa tim stanjem je dočekana i sezona zimskog održavanja puteva koja počinje 01. 11. 2019. g. i koja je trajala do 31.03.2020. g. (kao i svake godine zimsko održavanje traje od novembra jedne do marta naredne godine) a kasnije i vanredna situacija izazvana epidemijom Kovida 19.
Budući da je dinamika asfaltiranja zavisila od drugih radova na predmetnoj ulici, JP „Putevi Srbije“ je zaustavilo dalje izvođenje radova tokom prošle godine, a u ovoj godini je, zbog ograničenih finansijskih sredstava, doneta odluka da se svi radovi po posebnim nalozima stopiraju.

Faktički, radovi koji su bili u nadležnosti JP „Putevi Srbije“ su, shodno postignutoj dinamici drugih radova obavljeni na vreme, jer je, kao i u svim drugim poslovima, JP „Putevi Srbije“ imalo i volju i kapacitete da radove završi na vreme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare