Bujanovačka direkcija: Pogrešna politika i partijsko zapošljavanje

BUJANOVAC

Kamberi: “Direkcija za izgradnju” pravi primer jedne pogrešne politike

Hida: Ko je u jednom danu zaposlio 24 radnika?

 

Bujanovačka “Direkcija za izgradnju”, jedno od najvažnijih javnih preduzeća do pre godinu dana, nalazi se u procesu likvidacije. Većina zaposlenih je, nakon mnogo peripetija I problema, preuzeta od strane JP “Komunalac” i Opštinske uprave, a ostali su dugovi koji će morati da se namire iz budžeta lokalne samouprave. Početni likvidacioni izveštaj iz ovog preduzeća, koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine, pokazuje da su obaveze Direkcije u ovom trenutku nešto veće od 48 miliona dinara.

“Obaveze Direkcije će rasti zbog okončanja sudskih procesa pokrenutih od strane zaposlenih koje je bivše rukovodstvo nezakonito otpustilo. Kolika je prava šteta pričinjena ovakvom pogrešnom politikom tek treba da se utvrdi”, poručio je prvi čovek opštine Šaip Kamberi sa skupštinske govornice.

Samo na ime sudskih troškova Direkcija duguje 3,1 miliona dinara navodi se u likvidacionom izveštaju,  a po rečima direktora ovog javnog preduzeća u periodu od 2008. do 2012. godine Dritona Redžepija, sada načelnika u Opštinskoj upravi, obaveze prema protivzakonito otpuštenim radnicima sada iznose 8 miliona dinara.

Nekadašnji predsednik Skupštine Hajredin Hida, sada šef odborničke grupe opozicione Demokratske partije, iz čijih redova je i Agim Haliti koji je vodio Direkciju u spornom periodu od 2012. do 2016. godine, u izjavi za JUGpress odgovara na Kamberijeve optužbe.

“Kamberi je dan pre konstituisanja skupštinske većine, u junu 2012. godine, tadašnjem direktoru Direkcije (Dritonu Redžepiju) naložio da primi u stalni radni odnos 24 radnika, većinu njih bez potrebe, samo da bi stvorio problem budućoj vlasti”, ističe Hida. On dodaje da je tačno da su otpušteni radnici sudskim odlukama vraćeni na posao, ali kako kaže “tu nema osnova za materijalne posledice jer su sredstva bila predviđena budžetom”.

“Pravi razlog za ove napade leži u katastrofalnoj politici oko likvidacije Direkcije. Da nije tako postupao 2012. godine, danas se ne bi dešavalo da 20 radnika odlazi na posao u bivšu Direkciju ne znajući zbog čega zapravo tamo odlaze, jer ne rade ništa, naravno ne svojom krivicom – nisu bili  Kamberijevi miljenici. Svi njemu bliski su uvršteni u opštinsku administraciju, a nebitni su “katapultirani” u JP “Komunalac”, koji nije indirektni budžetski korisnik, prepušteni na milost i nemilost sadašnjem rukovodstvu”.

Hida je zaključio da je sve ovo posledica partokratije – “ovo dobijete kada zapošljavate ljude zbog dobijenih glasova”.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare