Bugarska blokira sporazum Severne Makedonije s Fronteksom

Staffs of Frontex attends as Commissioner Dimitris Avramopoulos meets with Frontex staff + Norwegian vessel at the Port of Mytilene, on October 16,2015.

SKOPLJE-SOFIJA

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma Severne Makedonije i Fronteksa o saradnji u upravljanju granicom zbog sporenja oko jezika, potvrdio je za bugarski Dnevnik portparol Evropske komisije.

Prethodno je makedonska agencija MIA pisala da Bugarska nije dala saglasnost za potpisivanje sporazuma, citirajući komesarku EU za unutrašnje poslove Ilvu Johanson koja je rekla da EK radi sa Bugarskom na “pronalaženju rešenja”.

Bugarska ne priznaje jezik Severne Makedonije kao makedonski, već insistira da je to regionalni dijalekt bugarskog jezika.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Sofija podržava finalizaciju sporazuma “sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Severnu Makedoniju”.

U saopštenju se navodi da je uslov za potpisivanje sporazuma da tekst ne sadrži klauzule koje bi bile u suprotnosti sa bilateralnim sporazumima Bugarske i Severne Makedonije, uključujući Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji potpisan u avgustu 2017. godine.

Bugarska je u septembru optužila Skoplje da ne radi ništa na sprovođenju tog dogovora i da zbog toga neće dati saglasnost da se zakaže prva međuvladina konferencija za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU.

Spor oko “makedonskog jezika” nije sprečio Sofiju da potpiše niz sporazuma sa Skopljem, u kojima je precizirano da je “sporazum potpisan na zvaničnim jezicima Bugarske i Makedonije”.

Pored jezika, Sofija i Skoplje se spore i oko istorije, posebno oko nacionalnog identiteta Goce Delčeva, koga obe zemlje smatraju svojim nacionalnim herojem.

Sporazum o saradnji u upravljanju granicom omogućava Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu Fronteks da izvodi zajedničke operacije i pošalje svoje timove u pogranične oblasti u cilju zaustavljanja ilegalne imigracije, posebno u slučajevima naglih promena migratornih tokova, kao i prekograničnog kriminala i ako je potrebno da obezbede tehničku i operativnu pomoć nacionalnim pograničnim snagama.

Fronteks je već potpisao takve sporazume sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom. Sličan sporazum je parafiran i sa Bosnom i Hercegovinom i čeka finalizaciju.

Sporazum s Albanijom stupio je na snagu u maju 2019, kada je Fronteks pokrenuo prvu zajedničku operaciju na teritoriji susedne zemlje koja nije članica EU. Zatim je 1. jula 2020. stupio na snagu i sporazum sa Crnom Gorom, gde je prva operacija pokrenuta 15. jula.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare