Stanovnici Hongkonga i Kine veoma zainteresovani za crnogorski program “pasoš za investicije”

Thematic photos on the 8th priority of Juncker's Commission: Migration

PODGORICA-HONGKONG

Tržište nekretnina u Crnoj Gori privlači sve veću pažnju stanovnika Hongkonga i Kine programom ekonomskog državljanstva. Puno državljanstvo, slobodno putovanje u desetine zemalja, investicioni uslovi i očekivano članstvo u EU čini Crnu Goru privlačnom destinacijom za azijske investitore, piše hongkonški list Saut Čajna morning post (South China Morning Post – SCMP).

Crnogorski program ekonomskog državljansvtva, koji stranim investitorima omogućava da dobiju crnogorski pasoš, postao je veoma popularan među stanovnicima Hongkonga, odmah posle Malte i Portugala, prema podacima kompanije Henli end partners (Henley & Partners), koja se bavi savetovanjem o sticanju boravišta i državljanstva preko investicija. Kinezi su najviše zainteresovani za Crnu Goru.

“Na osnovu zahteva koje smo primili od Kineza ove godine, najviše interesovanja ima za program Crne Gore, zatim za Svetu Luciju i Maltu”, izjavio je Dominik Volek, direktor kompanije Henley & Partners za Aziju.

SCMP piše da je šema keš za novac, koju obično koriste male zemlje da privuku strane investicije, postala popularna u Hongkongu posle velike političke krize 2019.

Nakon što je Kina usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti, u Hongkongu je ponovo povećano interesovanje za takve programe.

Ono što Crnu Goru čini još privlačnijom stanovnicima Hongkonga je to što mogu odmah da dobiju puno državljanstvo i pasoš sa kojim mogu slobodno da putuju na 124 destinacije, uključujući zonu Šengena, Kubu i Rusiju.

Program za sticanje crnogorskog državljanstva preko investicija je počeo 1. januara 2019. i trajaće tri godine, a za to vreme može se prihvatiti najviše 2.000 zahteva. Uslov je da se uplati najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u Primorskom regionu i Podgorici, odnosno 250.000 evra u Severnom regionu i Centralnom regionu osim Podgorice, ili 100.000 evra namenjenih manje razvijenim područjima.

Ti troškovi su znatno manji nego cena prosečne kuće u Hongkongu. Stan od 30 kvadratnih metara u hongkonškom regionu Nove Teritorije košta oko 550.000 evra.

“Uzevši sve u obzir, investicioni uslovi za crnogorski program su izuzetno privlačni, posebno imajući u vidu buduće članstvo u EU”, rekao je Volek, dodajući da se oni kojima je zahtev odobren “retko fizički” sele u Crnu Goru.

Bogate investitore posebno privlači jedan projekat u luskuznom bokokotorskom naselju Porto Montenegro, rezidencijalni kompleks Boka Place, gde cena stanova počinje od 190.000 evra.

Boka Place, u vlasništvu državne investicione korporacije iz Dubaija, nalazi se na oko 90 minuta vožnje od Podgorice. Rezidencijalno-poslovni kompleks, koji treba da bude završen 2023. godine, sadrži i hotel, restorane, tržni centar. Kupovina nekretnina u tom naselju moguća je okviru programa ekonomskog državljanstva.

Marketing menadžerka u Porto Montenegro Slavica Milić izjavila je da raste broj zahteva iz Kine i Hongkonga, dok njihovo interesovanje za druge nekretnine u Crnoj Gori ostaje ograničeno.

Vlasnik agencije za nekretnine Drim estejts Montenegro (Dream Estates Montenegro) Kiran Keleher kazao je da je interesovanje iz tog regiona osrednje i da se pojavilo tek posle pokretanja programa “državljanstvo za investicije”.

Prema njegovim rečima, biće potrebno više godina da se drugi regioni, uključujući Podgoricu, oporave od krize izazvane pandemijom i da privuku strane investicije.

“Pasoš u zamenu za investicije” je praksa koja je dobro poznata i u EU, gde je primenjuje 13 članica. Kritičari, međutim, upozoravaju da su takvi programi netransparentni i da se time otvaraju vrata kriminalu i korupciji.

Evropska komisija je u oktobru pokrenula postupke protiv Kipra i Malte zbog šema davanja državljanstva u zamenu za investicije koje nazivaju i šeme “zlatnog pasoša”, ocenjujući da davanje državljanstva tih zemalja, a samim tim i državljanstva EU, u zamenu za unapred određeno plaćanje ili investiciju i bez stvarne veze sa tim članicama, nije u skladu sa Ugovorom EU.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare