Poljska gotovo u potpunosti zabranila abortus, policija u Varšavi suzavcem na demonstrante

VARŠAVA

Poljska policija suzavcem je u noći između 22. i 23. oktobra u Varšavi rasterala protest Poljakinja protiv presude Ustavnog suda kojom je gotovo potpuno zabranjen veštački prekid trudnoće, jer više na njega nemaju pravo trudnice koje bi rodile bebe sa teškim oštećenjima, deformitetima i bolestima.

Protest zbog toga što Poljakinjama sada ostaju samo dva legalna razloga da veštački prekinu trudnoću, ako je direktno ugrožen život majke ili ako je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili incesta, počeo je u večernjim atima 22. oktobra  kada se oko 1.000 ljudi, uglavnom žena, okupilo ispred Ustavnog suda u Varšavi gde su na trotoaru sudijama ispisali poruku “Krvave su vam ruke”.

Sa transparentima “Krvave su vam toge”, “Zakon treba da nas štiti”, “Sudije spremaju ženama pakao”, iako je Varšava u kovid-19 crvenoj zoni gde prema sanitarnim restrikcijama spontana okupljanja nisu dozvoljena, demonstranti su krenuli prema sedištu vladajuće partije Pravo i pravda a zatim ka kući lidera stranke Jaroslava Kačinjskog.

Upravo njega Poljakinje optužuju za dalje pooštravanje ionako jednog od najrestriktivnijih zakona o veštačkom prekidu trudnoće u Evropi jer po uverenju Kačinjskog, koje je javno izneo, kao i Poljske katoličke crkve, beba mora da se rodi, makar njen kratki život bio neprestano mučenje i patnja, makar živela samo kratko, kako bi mogla da bude krštena i dostojno sahranjena.

Policija je demonstrante od početka povremeno upozoravala da je njihov protest nelegalan i da se raziđu ali je intervenisala i upotrebila suzavac tek pred kućom Kačinjskog.

“Policajcima nije falilo strpljenja. Ta okupljanja u Varšavi su mirna. Ali u slučaju agresije kada lete kamenice, mora se računati na odlučan odgovor”, kazao je 23. oktobra na konferenciji za novinare portparol policije u Varšavi Silvester Marčak.

Policija je uhapsila 15 demonstranata zbog napada na policajce i bacanja kamenica, 35 je na mestu novčano kaznila a 89 njih će odgovarati pred sudom.

Policija je Sanitarnoj inspekciji prijavila preko 200 osoba da nisu poštovale sanitarne mere uvedene u crvenoj zoni zbog pandemije virusa korona.

Vladajući poljski konzervativci Kačinjskog pokušavali su da ukinu potpuno pravo ženama na veštački prekid trudnoće predlozima da se pooštri zakon koji je posle mučnih debata donet kao nacionalni kompromis 1993. godine ali su se uvek povlačili pred protestima stotina hiljada Poljakinja na ulicama.

Nađena je zato prečica da grupa poslanika Prava i pravde zatraži ocenu Ustavnog suda u kome su sada sve sudije, osim jednog, izabrane po preporuci vladajuće stranke, a Ustavni sud je ocenio da je fetus dete u prenatalnoj fazi koje kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, tako da je taj izuzetak iz zakona koji omogućava abortus u suprotnosti sa Ustavom Poljske.

Protiv takve presude bila su dvojica sudija zbog toga što je zaobiđen redovni proces donošenja zakona u parlamentu i kukavički prebačen kao vrući kesten Ustavnom sudu a takođe zbog toga što primorava poljske žene na junaštvo i patnju koje neke od njih nisu u stanju psihički da podnesu.

“To je regulisanje prava žena da odluče da li su u stanju da ponesu vanserijsko breme sudbine i da njeno materinstvo bude opterećeno izazovom da bude heroj. To je odluka da li je spremna često na doživotnu borbu sa ravnodušnošću bližnjih, nedostatkom podrške od strane porodice, društva, države”, kazao je sudija Pjotr Pšočlkovski koji je bio protiv presude.

Ustavnom sudu zahvalila je odmah nakon presude Poljska katolička crkva.

“Presuda Ustavnog suda Poljske znači ukidanje gotovo svih legalnih abortusa u Poljskoj. Presuda znači ilegalne abortuse ili u inostranstvu za one koji za to imaju novac i još veće patnje za preostale. Tužan dan za prava žena”, kritikovala je odluku visoka komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović.

U Poljskoj od 38 miliona stanovnika se godišnje legalno obavi oko 1.000 veštačkih prekida trudnoće i to većina upravo kada pregledi pokažu da su u pitanju tako teški deformiteti ploda ili oboljenja da bi život bebe pretvorila u neizrecivu patnju.

Portal EUObzerver navodi da je u 2019. od 1.100 legalnih abortusa, 1.074 bilo zbog anomalija fetusa.

Takođe se navodi da je jedno istraživanje javnog mnjenja iz 2019. pokazalo da manje od 15% Poljaka podržava pooštravanje pravila o abortusu, izvestio je Rojters.

“Odluka suda je čisto politička i daleko od legitimne… Vlada partije Pravo i pravda je nezakonito popunila sudove, uključujući Ustavni sud, baš zbog toga da bi mogla da nekažnjeno sprovodi štetne politike”, rekla je evroposlanica Zelenih Silvija Spurek.

“Ta odluka će samo dodatno oduzeti prava Poljakinjama i ugroziti im zdravlje i uglavnom će delovati na žene sa malim primanjima”, dodala je Spurek, prenosi EUObzerver.

Liderka grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Irace Garsija oceni je da su nova ograničenja abortusa “varvarska”.

“Nemam reči. U današnjoj Poljskoj, članici EU u 21. veku, životi i zdravlje Poljakinja podređeni su političkoj kalkulaciji i ideološkoj motivaciji”, navela je Garsija u saopštenju.

Dodala je da bi kao posledica takve odluke “još više žena moglo da bude primorano na ilegalne, nebezbedne i po život opasne prekide trudnoće”.

“Danas je Poljakinja direktna žrtva odsustva vladavine prava”, navela je Garsija i dodala da nije slučajnost što je odluka doneta sada, kada epidemija korona virusa onemogućava demonstracije.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare