Budućnost rešavanja sporova je u medijaciji, vansudskom poravnanju

NIŠ

U procesu pristupanja Evropskoj uniji, jedan od najvažnijih segmenata je reforma i prilagođavanje pravosudnog sistema.  Značajan  segmenat u procesu pristupanja E.U. u poglavlju 23 je medijacija.  Budućnost rešavanja velikog broja sporova, koji se sada rešavaju pred redovnim sudovima u sudskom postupku,  je u  vansudskom poravnjanju, odnosno  medijaciji. Ovaj metod posredništva  lišen je mnogih prblema, odugovlaćenja, suvišnih troškova koje podrazumevaju sudski sporovi u redovnom postupanju.

„ Za rešavanje medijacijom ili posredovanjem potrebno je aktivno uključenje svih učesnika, od normativnog regulisanja te materije, što je prilično dobro urađeni u našem sadašnjem zakonodavstvu gde je poslednjih godina doneto uputstvo Kasacionog suda i Vrhovnog saveta sudstva i gde je regulisano pitanje oslobađanja sudskih taksi za predmete koji su zaključeni posredovanjem i medijacijom pa  do zaključenja prvog ročišta , gde je uvedena mogućnost  klauzule izvršnost na predmetima medijacije do toga da celokupna javnost bude upoznata sa prednostima medijacije”, rekao je Svetozar Aleksov, državni sekretar Ministarstva rada , zapošljavanja, boračka i socijalna na danas održanom skupu o medijaciji  u niškom Regionalnom centru za usavršavanje zaposlenih u prosveti u Nišu.

Skupu su prisustvovali licencirani medijatori uglavnom sa juga Srbije. Organizator skupa bila je  Regionalna kancelarija posrednika u Nišu.  Cilj skupa bio je da se ostvari međusobna saradnja i da se razmene iskustva o metodi primene medijacije.

U Srbiji je oko 600 licenciranih posrednika, a prednosti medijacije su rešavanja spora za meseca dana i manji troškovi.

Medijacija još uvek nije našla veliku primenu u nišavaskom okrugu.

Prema rečima Violete Stamenković, predstavnika Regionalne kancelarije posrednika, koji je glavni organizator skupa madijatora, važno je da se javnost u što većoj meri upozna sa radom medijatora, jer njihovo posredovanje u rešavanju slučajeva je od značaja za sve aktere.

“Naučnom skupu prisustvuju sva lica koja imaju licencu za rad, a koju izdaje Ministarstvo pravde a koja im omogućava da se bave posredništvom u rešavanju sukoba”, rekla  Violeta Stamenković. “Da se radi o važnom skupu potvrđuje i podatak da smo uspeli da okupimo poserdnike iz cele južne Srbije koji poseduju licencu. Cilj skupa je da što više radimo na afirmaciji licence”.

Skup okupio ljude iz Zaječara, Prokuplja, Šapca, Aleksinca, Bora, Niša , Beograda, Jagodine, .

Sa rešavanjem sporova putem medijacije u Nišavskom upravnom okrugu do sada su imale opština Gadžin Han i nekaja javna preduzeća u Nišu.

“Naših sedam lokalnih samouprava u Nišavskom upravnom okrugu,  još uvek nisu svesne koliko je dobro da u proces koji imaju sa strankama rešavaju na miran način, odnosno medijacijom”, rekla  je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okrtuga.

“Ogromni su iznosi koje naše lokalne samouprave daju na sudske postupke, a ni jedna lokalna samouprava za sada nema dovoljno iskustva u vezi sa tim šta je medijacija, na koji način se rešavaju sporovi i koliko je to dobro za lokalne budžete. Samo je Gadžin Han imao jedan spor, tačnije, Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana imala jedan slučaj medijacije. Što se tiče Niša, “Objedinjena naplata” i “ Gorica”, imaju za sada iskustva. Mi ćemo se truditi da lokalne samouprave saznaju koliko je medijacija dobra, šta ona donosi i koje su prednosti kada dve stranke uđu u poseredništvo, a ne rešavaju slučaj klasičnom parnicom”, zaključuje Sotirovski.

skupu je prisustvova i načelnik Zaječarskog okruga  Vladan Paunović.

Svetozar Aleksov, državni sekretar Ministarstva rada , zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja  uvideo je i prezentovao  pozitive efekte ovakvom načinu rešavanja sporova.

“Kao glavna prednost medijacije iz prakse domaćih i stranih sudova istakao bih da prosečan sudski spor traje 337 dana dok prosečna medijacija završava za period oko mesec dana”, kaže Svetozar Aleksov. “Znači 10 puta brže se završava postupak kod medijacije. Troškovi medijacije su mnogo manji, 20 do 25 posto od cene redovnog sudskog postupka što je izuzetno značajno za sve građane i privrednike koji imaju određene sporove i pri tome mogu značajno da uštede”.

Aleksov je ovom prilikom pozvao da se oni koji smatraju da mogu i imaju znanja da se uključe u medijatore ili eventualno u arbitre i miritelje , jave , kako bi stekli znanje i licence za posrednike , miritelje ili arbitre. Kako kaže Aleksov u Srbiji je do sad obučeno više od 600 medijatora.

Za obavljanje poslova medijatora lice mora da je visoko obrazovano, da završi obuku za posrednika, i da ima dozvolu za posredovanje.  Osim toga potrebno je da lice nije osuđivano i da je državljanin Srbije, ali i da je upisano u Registar posrednika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare