Obeležena godišnjica streljanja meštana Belanovca

LESKOVAC

U selu Belanovce, u kome su pre 78 godina, bugarski fašisti streljali 45 meštana ovog I okolnih sela, održan je komemorativni skup, a na Spomen -obeležje položeno cveće.

Na današnji dan 1942. godine, bugarski okupator je, samo dvadesetak sati nakon pogroma u Bojniku I Dragovcu, pred streljački vod izveo 45 žitelja Belanovca, nastavljajući tako svoj krvavi pir po Pustoj reci.

To je bio samo deo ogromnih srpskih žrtava u oba svetska rata.

Dvadeseti vek, koji je počeo stradanjima, za Srbiju se tako I završio, bombardovanjem jedne male suverene države, koja ni u jednom od savremenih vojnih sukoba, nikoga nije napala prva:

“Uvek smo se samo branili, ali smo uvek bili krivi, jer smo prkosni, ponosni i slobodu i čast cenimo iznad svega. Danas žele da nam uzmu Kosovo. To je 15 posto teritorije Srbije, ali ne bilo koje teritorije, već one na kojoj su koreni srpske državnosti. Oni znaju da se, kada iščupate koren, grane suše”, rekao je . To, medjutim, neće ići tako lako, istakao je zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Milun Dinić koji nije precizirao na koga misli da “želi da nam uzme Kosovo”.

On se zapitao i da li mora svaka generacija Srba, glavom da plaća svoju slobodu i suverenitet I dodajući da ovakva stradanja nikada više ne smeju da se ponove.

Vence su, na spomenik žrtvama februarskog zločina  bugarskih fašista 1942. godine, pored delegacije grada, položili i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja boraca i potomaka ratnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare