Brnabić : Skotova izjava o Kosovu u Vladi Srbije skandalozna

NIŠ
Premijerka Srbije Ana Brnabiće smatra  da je izjava ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota da je Kosovo “nezavisna država”skandalozna i neprimerena i da je ministar Aleksandar Vulin adekvatno reagovao na ovu izjavu.

Skot je  na potpisivanju memoranduma o saradnji za projekat izgradnje Moravskog koridora, izjavio da “kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja”.

Ministar odbrane Aleksadar Vulin  je povodom izjave američkog ambasadora da je Kosovo “nezavisna država”, rekao da je Kajl Skot, “zaboravio da Srbija nije kolonija i da ne može da gazi njeno dostojanstvo”

Vulin je rekao  da mu je žao  što ambasador Skot svoju bahatost nije pokušao da pokaže na nekom događaju sa predsednikom Vučićem, “ jer bi tada naglavačke leteo iz Vlade. Ali bar je Srbija mogla da vidi ko se bori za Srbiju, a ko misli samo na svoja donja leđa”, rekao je Vulin.

” Meni je ta izjava skandalozna, neverovatna. Mislim da je krajnje  neprimereno, ne samo u diplomatiji, već je to nepoštovanje svog domaćina, posebno što je  data u zgradi Vlade Republike Srbije. Takvu izjavu ne bi trebalo davati makar iz elementarnog, kućnog vaspitanja i poštovanja prema domaćinu”, rekla je premijerka Srbije Brnabić novinarima nakon obilaska fabrike “Filip Moris” u Nišu.

Ona je dodala da joj je žao što tako nešto govori danas na proslavi 15 godina rada američke kompanije Filip Moris koja je “ najveći investitor u Srbiji i koja je poslednjih 15 godina bio najbolji i najlepši ambasador SAD-a po Srbiji, ambasador kakvog želimo da imamo.  

Premijerka je navela da je ambasador SAD bio sa njom i sa drugim američkim zvaničnicima na sastancima  na kojima je potencirala “da ako neko na sastancima  nazove Kosovo državom, taj sastanak će biti odmah prekinut  i taj neko biti zamoljen da napusti Vladu Srbije.  Kad se to zna a ipak to izjavi , to je krajnje neprimereno”, rekla je premijerka.

Ona je ponovila da ne treba da se dovodi u pitanje reakcija ministra Vulina, već sama izjava Kajla Skota.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare