Hudolin: Odeljenje hemodijalize u Lebanu primer podrške EU

LEBANE

Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU), Štefen Hudolin obišao je danas u Lebanu odeljenje za hemodijalizu koje je uz podršku Evropske unije (EU) počelo sa radom u aprilu ove godine i pruža potrebnu medicinsku negu za bubrežne bolesnike iz Lebana, Bojnika i Medveđe.

„Ovaj projekat je izuzetan primer kako Evropska unija svojom podrškom unapređuje kvalitet života ljudi u lokalnim zajednicama, a kroz uspešnu saradnju sa opštinom Lebane i Ministarstvom zdravlja olakšan je život i obezbeđena neohodna zdravstvena usluga za pacijente iz tri opštine koji više ne moraju da putuju u Leskovac na dijalizu“, rekao je Hudolin.

On je istakao da lebansko odeljenje za dijalizu predstavlja održiv model koji bi mogao da se primeni i u drugim sredinama.

Uz finansijku podršku Evropske unije u visini od oko 50.000 evra i značajno učešće opštine Lebane od 35.000 evra završeni su svi građevinski radovi na odeljenju za hemodijalizu, električne instalacije, ventilacija i klimatizacija prostorija, a ugrađen je i lift za osobe sa invaliditetom. Uz podršku donatora nabavljen je i deo medicinske opreme koja uključuje defibrilator, EKG aparat, monitor za pacijente, osam ležajeva i jedan suvi sterilizator, koja omogućava da odeljenje radi u punom kapacitetu.
Hudolin je podsetio da je Evropska unija najveći donator u Srbiji, a projekat u Lebanu je samo jedan u nizu od 850 projekata vrednih preko 65 miliona evra koje je EU tokom protekle decenije samo preko razvojnih programa sprovela u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Otvaranjem odeljenja hemodijalize pri Domu zdravlja Lebane mi smo obezbedili viši nivo usluga za naše pacijente a imamo kapacitet da nedeljno neophodnu zdravstvenu negu pružimo za 18 pacijenata. Trenutno u proseku imamo osam ili devet pacijenata o kojima brinu dva lekara i šest medicinskih sestara koji su prošli šestomesečnu obuku u Kliničkom centru u Nišu“, rekao je direktora Doma zdravlja Vladan Stanojević.

“Čitav projekat košta oko 300.000 evra, zajedno sa aparatima koje smo dobili na koršćenje. EU je dala 50.000 evra, a ostalo lokalna samouprava i Ministarstvo zdravlja. U proseku imamo 8-9 pacijenata. Na nedeljenom nivou možemo da opskrbimo 18 pacijenata u dva dana i četiri smene. Kadrovski smo opremljeni, naš medicinski kadar je išlao u Klinički centar u Nišu, tako da smo spremni za rad. Korisnici su za sada zadovoljni, nismo imali komplikacije. Inače, mi smo sa radom krenuli krajem aprila”, dodao je on.

 

Tokom sastanka sa pomoćnicima predsednika opštine Lebane Natašom Stojanović i Miodragom Živkovićem, šef II sektira operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin  je rekao da Evropska unija nastavlja podršku lokalnom ekonomskom razvoju kroz program EU PRO koji je do sada odobrio 77 infrastrukturnih projekata sve u cilju ravnomernog regionalnog razvoja Srbije i boljeg života stanovništa.

 

Hudolin je dodao da su novi pozivi prilika za opštine da konkurišu sa kvalitetnim projektima.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare