Brnabić potvrdila da Geoks odlazi : Vranje neće ostati na cedilu

BEOGRAD-VRANJE

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije neće ostaviti ljude iz Vranja na cedilu posle odlaska kompanije Geoks, napominjući da je želela da bude u Pčinjskom okrugu prošlog vikenda i razgovara sa čelnicima grada šta da rade zajedno i šta će se dalje dešavati.

Nećemo radnike Geoksa ostaviti na cedilu, bićemo tamo i naći ćemo im bolja radna mesta, rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića o odlasku kompanije  Geoks iz Vranja.

Geoks je doveo neki drugi, kada je nezaposlenost bila iznad 25 odsto i nikakav kredibilan status kod investitra niste imali i morali ste da se borite i dovodite radno-intenzivne investicije da biste zaposlili svoje ljude, objasnila je premijerka.

Srbija više nije zemlja jeftine radne snage, rekla je Brnabić i dodala da je prosečna plata u 2012. godine bila 366 evra, a da je prosečna plata na kraju 2020. godine iznosila 511 evra.

Kako je objasnila, to vide i kompanije koje su radno-intenzivne, ne odgovara im više situacija i odlaze u zemlje gde je radna snaga jeftinija. Mi smo znali da će se to dešavati i spremali smo se za promene.

Srbija je zemlja koja je kredibilna za investitore, tri puta svetski lider u privlačenju stranih investora, rekla je Brnabić i naglasila da je sve to normalna tranzicija.

U ekspozeu sam rekla da mi idemo od radno-intenzivne ekonomije ka ekonomiji bazirane na znaju i inovacijama. To je naš cilj i sve je to deo tranzicije, istakla je Brnabić u Skupštini Srbije, u terminu kada poslednjeg četvrtka u mesecu ministri Vlade Srbije odgovaraju na pitanja narodnih poslanika.

Brnabić je konstatovala da su nemačke kompanije među najboljim poslodavcima u Srbiji i da zapošljavaju oko 71.000 radnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare