ISTRAŽIVANJE: Koliko smo za EU, toliko smo i za „čvrstu ruku“

BEOGRAD

Samo 41 odsto građana bi na referendumu glasalo da Srbija uđe u Evropsku uniju (EU), 25,4 odsto bi bilo protiv, dok 20,8 procenata ne zna da li bi na pitanje oko ulaska u EU odgovorilo pozitivno ili negativno, izjavila je  predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

Ona je objasnila da su to rezultati istraživanja Evropskog pokreta u Srbiji i Fakulteta političkih nauka, uz pokroviteljstvo Delegacije EU u Beogradu, koje je sprovedeno od 10. do 17. aprila ove godine.

Bobić je precizirala da je istraživanje je bilo terensko, da je obuhvatilo opštu populaciju i bilo sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.173 ispitanika u Srbiji.

Na pitanje da li će Srbija postati članica EU, 55,4 odsto ispitanih odgovara da nikada neće, dok ostatak ima pozitivan stav, ali misli da će se to dogoditi tek za osam godina.

Prema istraživanju, 58,7 odsto ispitanih uopšte nije zainteresovano da se informiše o Uniji.

Za politička dešavanja u Srbiji nije zainteresovano i uopšte ih ne prati više od 50 odsto građana.

Demokratski oblik vladavine kao najbolji vidi 49,3 odsto ispitanih. Demokratija uz „čvrstu ruku“ najbolji je oblik upravljanja po oceni 41,9 odsto ispitanih, dok je za autokratiju 8,9 odsto građana koji su učestvovali u istraživanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare