Brendiranje voza platila Opština Zvečan, odluku donela Kancelarija za KiM

BEOGRAD-ZVEČAN

(Insajder.neta)

Sedam dana prošlo je od polaska voza na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica i isto toliko dana bilo je potrebno da Insajder.net dobije odgovor na pitanja ko je odlučio o tome kako će biti „ukrašen“ voz. Konačan odgovor je – odluku je donela Kancelarija za Kosovo i Metohiju, i o unutrašnejm izgledu voza i o natpisima „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku. Ceo posao je završen za manje od mesec dana. Ovaj zaključak proizlazi iz svih odgovora različitih institucija kojima smo postavili pitanja o tome kako je došlo do ovakvog ukrašavanja voza.

Foto: Srđan Ilić / Polazak voza Beograd-Kosovska Mitrovica

Iako se moglo pretpostaviti da će ovako bendiran voz na Kosovu biti protumačen kao provokacija i da će izazvati reakciju kosovskih vlasti, od posla se nije odustalo. Ceo posao je formalno počeo krajem decembra, a voz je krenuo već 14. januara.

Dva dana posle polaska voza na pitanja novinara Insajder.neta o tome ko je doneo odluku kako će biti brendiran voz iz Kancelarije za KiM nismo dobili odgovor. Na osnovu fotografije iz voza na kojoj piše da je ceo projekat brendiranja sprovela Kancelarija, ponovo smo se obratili Kancelariji s pitanjima ko je naručio, ko je platio i koliko košta brendiranje voza.

Ubrzo je stigao odgovor da je za realizaciju posla u stvari bila zadužena Opština Zvečan. Reč je o jednoj od opština koje su preko Kancelarije za KiM i inicirale uspostavljanje direktne vozne linije Beograd-Kosovska Mitrovica.

Ekipa Insajdera je onda od Opštine Zvečan tražila ko je naručio, ko je platio i koliko je koštalo brendiranje voza. Odgovor Opštine Zvečan je da je umetnik Andrej Vailjević toj opštini donirao svoj idejni projekat.

Prema izjavama koje je Vasiljević davao medijima, ceo koncept dopao se direktoru Kancelarije Marku Đuriću koji je odlučio da ga podrži.

Ugovor o donaciji s Opštinom Zvečan je sklopljen 21. decembra 2016. Onda je Opština 10. januara, četiri dana pre polaska voza kroz nabavku male vrednosti odabrala izvođača i dva dana kasnije sklopila ugovor s firmom GYT iz Beograda za grafičku pripremu, štampanje i postavljanje slika na vozu.

„Ceo posao koštao je 498.000 dinara“, odgovoreno nam je iz Opštine Zvečan.

Iako je za realizaciju projekta bila zadužena Opština Zvečan, Kancelarija za KiM je od državnog preduzeća Srbija voz zakupila površine za reklame na vozu, koje mesečno plaća 82.000 dinara. Na tim površinama su zalepljene parole Kosovo je Srbija na 21 jeziku i imena i fotografije manastira.

Cena ovog posla je manje važna, bez obzira na činejnicu da to plaćaju građani Srbije. Mnogo više zabrinjava činjenica da se o kompletnom izgledu voza znalo još 8. januara, kada je direktor Kancelarije izgled voza predstavio na TV Pink.

Prema tvrdnji premijera Aleksandra Vučića, i on je tog dana na televiziji video kako će voz da izgleda.

Očigledno da u narednih šest dana niko nije ozbiljno razmislio o tome šta bi moglo da se dogodi da je ovako ukrašen voz stigao do graničnog prelaza Jarinje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare