Bratu: U multietničkim sredinama mutietnička vlast

BUJANOVAC

Mi imamo princip u OEBS-u da u višenacionalnim zajednicama treba da bude i višenacionalne vlasti, rekaoje u Bujanovcu šef delegaciej OEBS-a Jan Bratu.

On jer dodaoa da se, zajedno sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, zauzimaju da se rešavaju svi problemi koji ovde postoje i tiču se svih etničkih zajednica.

“Mi smo ovde da bi smo se pozabavili svim problemima na koje ukazuju zajednice koje žive u Bujanovcu i jugu Srbije. Suštinski, reč je o sprovođenju plana od sedam tačaka Vlade Republike Srbije iz 2013. godine”, rekao je Bratu .

“Ono na čemu smo posebno radili sa Vladom Srbije je upravo pitanje priznavanje diploma i mogućnost za zapošljavanje. kada je reč o diplomama. I to se odnosi na Berlinski sporazum i na činjenicu da je parlament Srbije ratifikovao sporazum iz Berlina. Predsednica vlade Ana Brnabić je izrazila svoju posvećenost da će se priznati diplome”, rekao je Bratu.

Dodao je da je i renoviranje škola takođe tema sa kojom su razgovarali sa premijerkom Brnabić i da će se na tome se raditi.

“Kada smo sa predsednicom vlade u prvi mah razgovarali o obnavljanju škole u Lučanu, mi nismo mislili na kompletno renoviranje škole, ali ona je izrazila spremnost da se ta škola upravo kompletno renovira. Spomenuto je obnavljanje škole i u Biljači, to je takođe tema o kojoj smo razgovarali sa predsednicom vlade i prošlog novembra, kada smo prošli put bili ovde u poseti i bilo je reči i o renoviranju te škole. Mogao bih još puno toga da pričam, ali dozvolite mi da naglasim da je ova poseta znak posvećenosti i organizaciji koju ja predstavljam, kao i organizaciji koju predstavlja ambasador Hil i mi nismo usamljeni u tome, ima i mnogih drugih, da se radi na ovim temama i da vidimo pozitivne signale koji nam govore da ćemo u tome imati uspeha”, rekao je Bratu.

Dodao je da su ambasador Hil i on “prijatelji Bujanovca i zauzimamo se da sve probleme koji postoje za sve etničke zajednice”.

“Bio sam u poseti Bujanovcu pre nepunih godinu dana i ovo je dobra prilika ne samo da se ponovo pozabavimo ovim pitanjima koja su na dnevnom redu, već i da vidimo koliki je napredak u međuvremenu postignut”, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil.

“Kao američki ambasador u Srbiji želim da kažem da mi podržavamo i da nam je stalo da Srbija uspe u svojim aspiracijama na putu ka Evropskoj Uniji. To je put koji već dugo traje, ali to je svakako pravi put. Kao i u drugim zemljama, uspeh zavisi od dobre komunikacije između vlasti u prestonici sa svim delovima zemlje, tako da je i ova poseta prilika da vidimo kako tu stvari stoje”, rekao je Hil.

“I kao u drugim zemljama, uvek je izazaov naći ravnotežu između snage države i prava koja imaju pojedinačne opštine. To je uvek izazov. Ali, u ovome gde smo sada postoji još jedan izazov, a to je i nacionalni izazov, pa se i za to mora naći ravnoteža u rešenju. I nakon ove dvodnevne posete vratiću se u Beograd sa obnovljenim uverenjem da putanja ovog procesa je duga i zakrivljena, ali da neizbežno na kraju dovodi do rešenja i uspeha”, rekao je Hil.

.

“Naš cilj je kako da počnemo implementaciju plana od sedam tačaka koji se odnosi na privredni razvoj opštine Bujanovac i juga Srbije”, rekao je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Dodao je i da ej jendo od pitanja pasivizacija adresa Albanaca Preševske doline kao i nostrifikacije diploma Albanaca koji uzimaju na Univerzitetu na Kosovu.

On se zahvalio ambasadorima Hilu i Bratuu što su pozitivno uticali što se tiče zaključka Vlade Republike Srbije oko rekonstrukcije Osnovne škole u Lučanu.

“Obavestio sam ambasadore i o finansiranja od strane grada Tirane izgradnje sportskog terena pri osnovnoj školi “Naim Frašeri” gde smo dobili 250.000 evra. Obavestio sam ih i da smo već podneli zahtev za rekonstrukciju osnovne škole u Biljači.

Poseban akcenat je bio kako da pomognu što se tiče privrednog razvoja, uključivanja Albanaca u državne organe, sprečavanja pasivizacije adresa Albanaca i nostrifikacije diploma”, rekao je Arifi.

Iako je bilo planirano da u Bujanovcu juče bopravi i predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju i ministr za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović i sastane se sa ambasadorima, to se nije dogodilo.

Umesto njega sa Hilom i Bratuom je razgovarao direktor službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović.(kraj)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare