Branko Vučković, novinar: Korona vikend u karantinu

KRAGUJEVAC

Policijski časovi teku više radno, a manje paradno. Danas sam otvorio „cvetnu terasu” koja tek treba da procveta. Bavio sam se omiljenim hobijem –  hortikulturom. Posadio slovenačke muškatle, dodao humus u saksije sa srećnom detelinom, rasadio par čuvarkuća u saksije, takođe i nekoliko bokora srećne deteline (mnogo su tražene u komšiluku, a i šire) i, naravno, zalio i prihranio orhideje.

Goga čitala knjigu „Yugoslav” (bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu) mlade književnice Ane Vučković (nije nam ćerka, ali je po onome šta i kako piše, skroz „naša”), „ispekla kahvu”, delila korisne savete meni „specijalisti za hortikulturu” i revnosno me podsećala na zaostale „spisateljske” obaveze po sistemu: „Crni Bane, proći će još jedan policijski čas, a još te čeka onih…”

Evo na kraju dana „još me čeka onih…”, ali sam dosta toga uradio. Sredio terasu i cveće (vidi se na fotkama), malo i ja čitao „Pas i kontrabas” (ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade) „komšije” iz Jagodine Saše Ilića, pisao, ali ne „onih preostalih koji me čekaju”.

Listao info portale, visio na društvenim mrežama. I, kad smo kod društvenih mreža, ako se na nekom bilbordu oči izbora pojavi slogan „Pobedi virus, ostani kod kuće”, da se zna da sam ja autor, a ne posle da bude kao sa sloganom „Kragujevac – srpski Detroit”.

Neko je, pre epidemije koronavirusa,  na svom zidu napisao da aktuelna vlast sigurno neće ukinuti internet, jer bi populacija koja stalno tvituje, šeruje i lajkuje…, uzela pištaljke i izašla na ulice.

Ovako, svu svoju pozitivnu energiju potroše na internetu i odu mirno da spavaju, pitajući se zašto je tako malo ljudi na protestima.

To što nisam napisao čitaćete jednog dana, a ono o čemu sam pisao danas pročitajte na (opet internet) www.slobodnaevropa.org.

I, da, pod okriljem noći, poput Tihog i Prleta, uprkos policijskom času, forsirao sam parking i „frljnuo” đubre u kontejner!

Sada sam na HBO, imam susret sa „Novim papom”, a potom idem da gledam „Polarnu svetlost” („Aurora Borealis”).

Već je novi dan, a mene „još čeka onih…” nekoliko desetina hiljada karaktera koje nikako da napišem… Biće još policijskog časa i karantina?!

Branko Vučković, novinar Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
hvala na tekstu
hvala na tekstu
4 godine pre

Bas sam uzivala citajuci tekst o ovom novinaru.