Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević dobiće nagradu „Borisav Stanković“

VRANJE

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Borisav Stankovič“ koju dodeljuje Književna zajednica, koja nosi ime ovog slavnog Vranjanca, su Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević.  

To je odlučio tročlani žiri „53. Borine nedelje“ u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar, saopštio je, u sredu, u Vranju  na konferenciji za novinare urednik Knjižene zajednice Miroslav Cera Mihailović.

On je dodao da se dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju svi žanrovi kojima se Bora bavio, pripovedački, romansijerski i dramski opus.

U obrazloženju nagrade Branimiru Šćepanoviću žiri je napisao da se radi o istaknutom piscu koji je poznat i u inostranim književnim krugovima.

„Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj po svom antologijskom romanu „Usta puna zemlje“, Branimir Šćepanović, pripovedač je i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.

Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog“.

„Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažnim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman“, napisao je žiri u obrazloženju o dodeli nagrade Siniši Kovačeviću.

Dobitnicima će nagrade biti uručene 29. marta u Vranju.

Manifestacija „Borina nedelja“ ove godine biće održana u tri grada, Vranju, Beogradu,  Leskovcu i Vlasotincu i trajaće od 23. do 29. marta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare