Kuća “na doboš” a sudski postupak još traje

Kuća “na doboš” a  sudski postupak još traje

Regionalni centar “Mobing” organizovao je danas  konferenciju za novinare zbog  prinudnog iseljenja Aleksandre Barton, direktorke ovog centra, iz porodične kuće u Nišu, zbog, kako ona tvrdi, nepostojećeg kreditnog duga u banci.

“ Ja sam žrtva začaranog kruga sudija, izvršitelja, procenitelja i banke” kaže Aleksandra Barton.

Ona objašnjava da je 2007. godine  uzela  kredit kod Eurobanke u švajcarskim francima, koji je u tom trenutku bio jako povoljan.

“ Moja mesečna rata iznosila je 17 hiljda dinara. Već 2011.  godine rata kredita se povećava na 34 hiljade dinara, a 2015. godine banka povećava zbog kamate i rasta švajcarskog ftanka na 48 hiljada dinara da bi 2016. moja rata iznosila 58 hiljada dinara. Ja smatram da sam kredit banci isplatila”.

Barton je 2017. godine podnela tužbu protiv Eurobanke jer smatra da je u pretplati i da banka njoj duguje novac.   Međutim 2018. godine ona dobija zahtev za izvršenje od izvršitelj  na šta je uložila žalbu koja je odbijena i sud dozvoljava izvršenje.

Prema njenim rečima, taj postupak je još uvek u toku, a u međuvremenu, banka je aktivirala hipoteku na  kući njenog oca.

„Hipoteka je aktivirana na kuću koja je u vlasništvu mog oca gde žive tri porodice. Kuća ima 360 kvadrata, tri petosobna stana u kojoj žive dva stara bolesna penzionera, jedno maloletno dete “.

“To ne bi bilo ništa čudno da ne traže da platim nešto što je već plaćeno.

Kako Aleksandra Barton kaže njena kuća je procenjena na apsurdnu sumu  96 hiljada evra.

„Po zakonu o izvršenju i obezbeđenju kada se raspiše prva licitacija suma ide na 70 odsto. Na prvoj licitaciji znamo da se niko ne pojavljuje, zato ide druga licitacija koja ide na 50 odsto od cena  što bi izašlo da se kuća proda za 33 hiljade evra da se proda ovoliko velika kuća”, rekla je Barton.

Aleksandra Barton  smatra da je čitav ovaj problem nastao zbog posla kojim se bavi i zbog izvesnih saznanja do kojih je došla.Kako tvrdi  vrši  se odmazda jer radi na predmetu određenog kruga sudija , gde postoji osnovana sumnja da su za velike iznose oštetile budžet Republike Srbije.

„Ovaj akt izvršitelja odmazda je prema meni  jer sam počela da se raspitujem o predmetima koje je određeni sudija vodila, a sudija koji je dozvolio izvršenje je u kumovskim vezama sa sudijom čiji sam rad ispitivala. ” objašnjava Aleksandra Barton.  

“Još jedna stvar do koje sam došla ispitujući prekršajne sudove je da sudija iz leskovačkog prekršajnog suda je ujak izvršitelja a ujedno i prijatelj sudije čiji rad ispitujem. Sve mi to kazuje da se vrši odmazda prema meni”.

Ona je dodala da je uložila žalbu izvršitelju  kome je podnela sva dokumenta kojima dokazuje da je otplatila kredit ali izvršitelj žalbu nije prihvatio. Podnela je i tužbu protiv banke i postupak se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Postupak je još u toku.  

Aleksandra Barton je  pisala ministarki pravde i da očekuje da će ovaj postupak biti obustavljen.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
juznjak
juznjak
5 godine pre

Tako se vlast odnosi prema obicnim ljudima cistom tiranijom i bahatoscu.