„Borini“ maturanti proveli dve nedelje u Nemačkoj

NIŠ

 Zahvaljujući dugogodišnjoj  saradnji sa  Gete Institutom u Beogradu i projektu  PASCH, škole partneri u budućnosti,   učenici Gimazije „Bora Stanković“ u Nišu su i ove godine imali prilike da polažu međunarodno priznate ispite A1 i A2 Gete Inastituta , ali i da borave u Nemačkoj tri nedelje   i da svoja znanja  nemačkog jezika prošire  učeći zajedno sa profesorima nemačkog jezika i volonterom iz Nemačke Johanom Hartmanom.   

                              „Naši učenici nemaju prilike da čuju nemački jezik često u medijima nisu okruženi nemačkim jezikom kao što je to slučaj sa engleskim jezikom i zato nam boravak mladog volontera iz Nemačke izuzetno pomaže da nastavu nemačkog jezika učinimo kvalitetnijom i interesantnijom“, ističe profesorka nemačkog jezika i koordinator projekta u šoli Tatjana Stojanović i dodaje da je    zahvaljujući projektu  „Škole partneri u budućnosti“   ove godine  čak devet učenika dobilo tronedeljne stipendije u Nemačkoj.

                            Sipendiju na tronedeljnom kursu u Bremenu dobili su maturanti Anastasija Arsić,  Aleksandra Blagojević, , Emilija Ilić  i Milan Vučković.

                           „ Učenici su tokom boravka u Nemačkoj  učestvovali na kursu jezika , prošli kroz mnogobrojne edukacije i radionice na nemačkom jeziku. Imali su priliku da idu na izlete i ekskurzije koji su kao i sve ostalo bili potpuno besplatni za naše đake. Obišli su Bremen,  Bremenhafen i Hamburg, gde su posetili univerzitet i mnogobrojne muzeje kao i  stadion u Bremenu „Werder Bremen“. Za sve njih je ovo bilo dragoceno iskustvo jer su nemački učili od ljudi kojima je to maternji jezik ali su stekli i veliki broj prijatelja“, kaže profesorka Tatjana Stojanović.

                        Učenica Aleksandra Zec  dobila je stipendiju,“ Deutsch plus Beruf“ i boravila je u Hajlbronu.  Stipendija je obuhvatila 2 nedelje kursa jezika i  nedelju dana prakse u firmi Scwarz – grupe , koja obuhvata čuvene firme Lidl Kaufland i Schwarz Produktion. 

                        „Zajedno sa drugim učenicima iz celog sveta ona se upoznala sa radom ovih firmi,  i se sa procesima produkcije različitih proizvoda ovih brendova.  Imala je priliku da obiđe i druge gradove  i poznata mesta  u okviru organizovanih izleta, kao što su Štutgart, Bad Vimpfen  i zamak Ludvigsburg“, dodala je profesorka Tatjana Stojanović.

                      Među učenicima koji su boravili u Nemačkoj ove godine su i  Veljko Vasić ,  Lena Pejić  , Vuk Stamenković  i Milan Simonović . Oni su proveli  tri nedelje u  malom mestu Hoenvart u bogatoj regiji u jugozapadnoj Nemačkoj Baden Vitemberg.  Pored nastave na nemačkom jeziku sa ostalim vršnjacima iz celog sveta u okviru vannastavnih aktivnosti obišli su Forchajm , Manhajm i čuveni bajkovit studentski grad Hajdelberg. Učenici su na kraju kursa dobili sertifikate o poznavanju jezika , koji su međunarodno priznati .

                    „Svi učenici došli su iz Nemačke bogatiji novim iskustvima i znanjima  i veoma zadovoljni , jer su  predstavili našu zemlju i našu školu u najboljem svetlu“, zaključila je profesorka Tatjana Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare