Borci osnivaju kol centar za pomoć učesnicima rata i njihovim porodicama

NIŠ

Borci iz Niša od septembra pokreću kol centra, jedinstveni servis koji će pomoći borcima iz Niša u ostvarivanju njihovih prava – ova inicijativa predstavljena je danas u Nišavskom upravnom okrugu na redovnom prijemu građana kod Dragane Sotirovski, načelnice Okruga.  

Rodoljub Vuković iz Udruženja za zaštitu prava boraca rekao je da borici imaju velike probleme, i da će ovaj centar pomoći u njihovom rešavanju.

“Hoćemo da pomognemo gradu, da budemo servis boračkoj populaciji, a uz pomoć kol centra borci bi na jednom mestu mogli da dobiju sve neophodne informacije koje su im potrebne. Drago nam je da imamo podršku načelnice Sotirovski u celoj ovoj priči, a posebno nas raduje to što je obećala da će sa ovom idejom upoznati i ostale lokalne samouprave koje pokriva Nišavski upravni okrug”.

Borcima će na raspolaganju biti dva broja preko kojih će moći da se informišu o svim pitanjima koja ih zanimaju.

Načelnica okruga Dragana Sotirovski podržala je inicijativu Udruženja boraca. Ona je rekla da će sa ovom idejom upoznati i ostale lokalne samouprave i Nišavskom okrugu, kao i centare za socijalni rad kako bi se ostvarila međusobna saradnja i kako bi i one preuzele dobar primer Grada Niša koji je uveo neke subvencije za borce.

“Kol centar je namenjen učesnicima rata od 1990.do 1999.godine i to je dobra ideja kako borici mogu da dođu do pravih informacija i na taj način ostvare prava koja imaju. Na primeru lokalnih samouprava u Vojvodini možemo da vidimo kako se one ophode prema učesnicima rata mada ne možemo sa njima da se poredimo u potpunosti jer oni imaju i pokrajinsku vladu i dodatni vid finansiranja, ali smo mi tu da sve ono što možemo primenimo na našem terenu i pomognemo a da to ne remeti funkcionisanje budžeta. Pre svega mislim na usluge koje se ne bi naplaćivale, kao što su prednost prilikom zakazivanja lekarskih pregleda, informacija o tome da li njihova deca ili unuci imaju problem sa listom čekanja za vrtiće ili bilo koje druge usluge koje njima mogu da znače i olakšaju im život”,rekla je Dragana Sotirovski.

Po rečima načelnice Okruga već danas je počelo prijavljivanje građana za “Otvorena vrata”, redovne razgovore koji se organizuju sa republičkim inspekcijskim službama na kojima se rešavaju njihovi konkretni problemi.  

“Uskoro ćemo, Već za nekoliko nedelja, posle godišnjih odmora, nastavićemo akciju Karavan koju smo započeli prošle godine. Prva lokalna samouprava koju će Karavan obići biće grad Niš. Naši inspektori su sa direktorima preduzeća i ustanova u Nišu, sa direktorima, sa gradskom upravom ukazivali na sve ono što bi trebalo da se promeni. Neke stvari su se i promenile, a ono što su naši inspektori sada utvrdili čuće se već početkom septembra”, istakla je Sotirovski.

 Na današnjem prijemu građana u Nišavskom upravnom okrugu bilo je  više dobrih predloga, inicijativa građana i udruženja a predstavljeni su i neki projekti koji su u toku.

“Ovo je julski prijem građana koji smo pomerili za avgust zabog godišnjih odmora. Veliko je interesovanje građana za razgovor sa nama. Mnogi od ljudi koji su danas došli u Okrug želeli su da se informišu kako i gde mogu da se obrate za prave informacije, ali ono što me posebno raduje to je činjenica da nam se i dalje javljaju građani koji žele da nam predlože svoje ideje koje su jako kreativne i mogu da budu od velike koristi”, rekla  načelnica Dragana Sotirovski.

Osim boraca, sa načelnicom su razgovarali i predstavnici Omladinskog edukativnog centra iz Niša, koji su se pohvalili svojim uspesima u realizaciji brojnih projekata do sada.

“ Za naš projekat imali smo podršku Nišavskog upravnog okruga. Realizuje se u partnerstvu sa Ekonomskom školom u Nišu, Ekonomsko turističkom školom i Specijalnom školom za osnovno i srednje obrazovanje. Projekat podržava koncept dualnog obrazovanja koji mi primenjujemo od 2015. godine. Učenici ovih škola daju koncpt dizajn pakovanja, radimo sertifikaciju organskih proizvoda, šest vrsta čajeva sa našeg podnevlja” .objasnio je Marko Đorđević iz Omladinskog edukativnog centra iz Niša

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare