BORBA PROTIV TRGOVINE LJUDIMA UZ POMOĆ IPA PROJEKATA

                     

BEOGRAD

Uz podršku dva regionalna IPA projekta posvećena saradnji policije i tužilaca u zemljama Zapadnog Balkana, razbijena je organizovana kriminalna grupa za trgovinu ljudima.

Ova dva projekta su poslužila kao podrška višemesečnoj istrazi pod nazivom KASHMIR koju su zajednički sprovodili istražni timovi Srbije, Mađarske i Austrije.

Srpska policija, odnosno njena Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, pretražila je niz stanova i drugih prostorija na 13 lokacija u Beogradu, Kragujevcu i Odžaku koje je koristila grupa lica osumnjičenih da pripadaju organizovanoj kriminalnoj grupi. U ovoj policijskoj akciji je uhapšeno devet osoba. U okviru iste operacije, u Austriji su uhapšene četiri a u Mađarskoj tri osobe, za koje se sumnja da pripadaju istoj kriminalnoj grupi za trgovinu ljudima.

Pretpostavlja se da je ova grupa nezakonitim putevima prebacila preko 400 migranata/izbeglica iz Sirije, Avganistana, Somalije, Eritreje i Iraka u periodu od aprila do septembra 2015.

Migranti/izbeglice, od kojih je svako plaćao po 1.200 evra, prebacivani su od Beograda do Horgoša, odakle bi prelazili takozvanu „zelenu liniju” i ulazili u Mađarsku.

Tokom akcije je konfiskovano više od 270.000 evra i manji iznos u američkim dolarima. Istražitelji su, osim toga, blokirali bankovne račune na kojima je bilo blizu 80.000 evra i preko 200.000 dinara. Osim novca, konfiskovani su i pištolj, vazdušna puška, oko devet grama kanabisa, izvesna količina suve marihuane i tri stabljike ove biljke, jedno vozilo, 27 mobilnih telefona, 26 SIM kartica kao i jedan tablet uređaj.

Osumnjičeni su zadržani u pritvoru gde čekaju suđenje, pod optužbom da su učestvovali u nezakonitom prelasku granice i trgovini ljudima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare