Bolja energetska efikasnost vrtića u Babušnici uz podršku Kraljevine Norveške

BABUŠNICA

Energetska efikasnost vrtića “Dečja radost” u Babušnici unapređena je uz podršku Kraljevine Norveške, a ova predškolska ustanova danas je dobila i vozilo za prevoz dece iz udaljenih delova opštine, u okviru projekta “Norveška za vas – Srbija”.

“Ova podrška Kraljevine Norveške veoma je značajna, naročito jer je ovo jedini vrtić u opštini, koji okuplja decu iz Babušnice i okolnih sela. Kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”, uspešno smo sproveli i stručne obuke u skladu sa lokalnim planom zapošljavanja”, rekla je predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić.

Objekat predškolske ustanove u Babušnici izgrađen je pre više od tri decenije, te je rekonstrukcija obuhvatila ugradnju termičke izolacije spoljašnjih zidova, izradu fasade, zamenu stolarije, ugradnju termičke izolacije tavanske međuspratne konstrukcije i zamenu oluka. Ovu zgradu svakodnevno koristi više od 120 dece, uzrasta od tri do šest godina, kao i 19 vaspitača i zaposlenih. Novi kombi “ford tranzit” služiće za prevoz dece iz okolnih naselja do vrtića, čime će im biti olakšan pristup jedinoj ovakvoj ustanovi u opštini.

“Drago mi je što vidim da uz podršku Norveške, sada gotovo 140 dečaka, devojčica i vaspitača ima bolje uslove za boravak i rad. Kroz projekat “Norveška za vas – Srbija” pružamo podršku manje razvijenim opštinama u Srbiji, jer se u Norveškoj i sami suočavamo sa migracijama iz udaljenih delova zemlje, a nastojimo da stimulišemo ljude da ostanu u svojim gradovima”, rekao je prvi sekretar ambasade Kraljevine Norveške Stefan Sandstad Almehagen.

Sve uštede na računima za energente biće iskorišćene za unapređenje rada vrtića, u skladu sa formalnom Odlukom o upotrebi ušteda, koju će uskoro usvojiti Skupština opštine Babušnica, u sklopu primene principa dobrog upravljanja uz podršku programa Swiss PRO.

“Uz podršku Kraljevine Norveške, projekat unapređuje lokalnu infrastrukturu u partnerstvu sa opštinama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti, tako da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas – Srbija” Milica Došenović.

U projekat povećanja energetske efikasnosti zgrade vrtića u Babušnici i nabavku vozila, Kraljevina Norveške uložila je 100.000 evra, a opština Babušnica 23.000 evra.

Foto: Ambasada Norveske

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare