Bogojavljansko plivanje u Vlasini

VLASOTINCE
Vlasotinčani se uveliko pripremaju za subotnji praznični dan – Bogojavljanje kada će nekoliko desetina hrabrih momaka i devojka skočiti u hladnoj Vlasini sve u želji da neko od njih prvi stigne do Časnog krsta.
Ovaj Bogojavljenski dan je posebno interesantan i zanimljiv za mnoge vernike i znatiželjnike koji se okupe na obali Vlasine da vide sve te hrabre i odvažne plivače, a u isto vreme da probaju i uvere se u kvalitet vlasotinačkih pihtija i drugih ukusnih domaćih jela koje na starinski način pripremaju ovdašnje domaćice.
U mnogim mestima u Srbiji organizuje se Bogojavljensko plivanje, ali jedno je sigurno da je sam ambijent u kome se pliva u reci Vlasini po mnogo čemu jedinstven i neprevaziđen. Ako još i Bog podari da subotu bude snežnog ambijenta, a biće ga po najavi meteorologa, onda je zagarantovan lep provod svih onih koji dođu u Maričkino i pored same reke Vlasine.
Vlasotinčani su među prvima obnovili ovu manifestaciju, a broj ljudi koji bude tog dana svakako je impozantan. Pored obale Vlasine pre nekoliko godina bio je desetak hiljada znatiželjnika a ni broj plivača nikad nije bio ispod 50 hrabrih i odvažnih koji se nađu, tog prazničnog dana, u bistroj ali i hladnoj Vlasini.

  • Subota je praznični dan za sve nas i svi mi sa nestrpljenjem očekujemo Bogojavljenski dan da ga svi zajedno obeležimo kako dolikuje svima nama. Nadamo se da će nam i vremenski uslovi biti naklonjeni i da će za Časnim krstom zaplivati više desetina plivača, a da će Pihtijada posebno obeležiti subotnji dan i da će vredne domaćice ponuditi i na trpezi postaviti svoja najbolja kulinarska umeća a naročito domaće pihtije pripremljene na starinski vlasotinački način – rekao nam je Srba Takić, predsednik Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske, koje je uz Turističku organizaciju opštine Vlasotince organizator ove manifestacije, a tehničku podršku pružaju SRC ,,Vlasina” i Kulturni centar, a opština Vlasotince, kao i svih prethodnih dana je pokrovitelj.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare