Bogat program za ‘’Noć istraživača’’ u Leskovcu

LESKOVAC

Godina 2018. je proglašena godinom kulturnog nasledja, pa će to biti centralna tema  ‘’Noći istraživača’’, koja traje tri dana. Centar za stručno usavršavanje je sa partnerima I prijateljima, pripremio  je vrlo bogat I sadržajan program u kome će posetioci svih uzrasta moći da pronadju  nešto za sebe.

‘’Evropska noć istraživača’’ je dogadjaj posvećen popularizaciji nauke I učenju kroz zabavu. Vreme je da se, još jednom, upustimo u otkrivanje naučnih tajni, da zavirimo iza kulisa najneverovatnijih naučnih eksperimenata i zajedno otkrijemo sva uzbudjenja, koja sa sobom nose naučna istraživanja.  Ovako Centar za stručno usavršavanje poziva sugradjane da od 25. do 28, septembra uzmu aktivno učešće u programima, kojima se, u skladu sa ovogodišnjom temom , promoviše očuvanje kulturnog nasledja.

Pripremljena su brojna predavanja, interaktivne postavke, tribine, radionice I šetnje leskovačkim krajem, sa ciljem da se posetioci bolje upoznaju ili podsete na bogatu kulturno-istorijsku baštinu Leskovca I okoline. Biće organizovan obilazak Hisara – arheološke kapsule stare 8 vekova,  I Caričinog grada, gde će najmladjima, u okviru projekta ‘’Deca u vremeplovu’’, biti omogućeno da sama naprave svoje suvenire.

Najavljujemo brojne radionice: Kultura I nasledje Jablaničkog okruga, Vez na srpskoj narodnoj nošnji, Čuvajmo naše nasledje, Srpsko tradicionalno pevanje, Kako postati vitez, S kolena na koleno -običaji leskovačkog kraja, Nakit kroz vekove, Gastronomija Leskovca nekad I sad, Bazar starih zanata, Posela -tako je bilo-tako sada nije, ali možda jeste,samo malo drugačije.

Od predavanja I tribina treba izdvojiti: Hidrocentrala u Vučju-jedno od čuda tehnike 2o. veka, Knjige na crvenom tepihu, Istorija kroz engleski jezik, Umetnost Secesije, kao dela kulturnog nasedja Srbije, Abakus-mentalna aritmetika, Muzejski kutak, Luanpan-um caruje, Imunitet I vakcinacija-nauka I pseudonauka.

Programi se odvijaju tokom celog dana, tako da posetioci mogu svoje vreme da prilagode dogadjanjima,  a o kojima se više može pročitati na fejsbuk stranici Centra za stručno usavršavanje. Istražuj kroz noć, u znanju je moć, poručuju organizatori.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o