„Blizanačke duše” – Izložba slika niške umetnice

NIŠ

 

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da od 15. jula u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu posete izložbu mlade slikarke Milice Kostić. Mlada niška umetnica predstaviće se publici svojim radovima iz ciklusa „Blizanačke duše” . Izložba će biti otvorena do 22. jula.

Za mladu slikarku je, kako navodi, slikarstvo neizostavni deo njene prirode, nešto od čega nema bega. „Ideje o slikama me proganjaju dok god ih ne prenesem na platno. Tako nastaju imaginarni svetovi i počinju bitke na platnu do poslednjeg poteza”, tvrdi umetnica.

Rođena 1990. godine u Vranju. Milica Kostić je Master filolog-anglista. Osnovne studije je završila u Nišu, a Master studije u Novom Sadu. Zaposlena je u IT firmi. Od 1999. godine, radila je u ateljeima četiri eminentna akademska slikara. Od 2003. do 2009. godine bila je član Likovne radionice pri Univerzitetu u Vranju, a danas je član Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin” u Nišu i samostalni je umetnik. Do sada je učestvovala na deset kolektivnih izložbi, a izložba u Caféu „Paris Art” biće joj prva samostalna izlozba. Kako najavljuje, na jesen će se predstaviti i novosadskoj publici sa dve samostalne izložbe.

Celokupnu kreativnu snagu, umetnica je unela u marljivo istraživanje onog nevidjivog, metafizičkog, u poniranje u unutrašnjost čoveka i samu suštinu postojanja. U pokušaju da prevaziđe suštinu materijalnog sveta i dostigne više istine, umetnica dočarava konstantnu borbu tela i duha i njihovu kontradiktornost. Nadahnuta nepokolebljivom verom u slobodu stvaralaštva, u svojim delima prikazuje dualnosti koje počivaju u svima nama, kao i okove modernog društva. Čvrsto veruje, kako navodi, da prava inspiracija dolazi iznutra, ali da je oblikovana spoljašnjim faktorima i ponekad ograničena zonom komfora.

Njen trenutni umetnički projekat osvrće se na ono za čim čezne svaki čovek – na bezuslovnu (božansku) ljubav. Ciklus „Blizanačke duše” inspirisan je grčkim mitom o Zevsu, godpodaru neba i zemlje, koji raspoluti androgene duše na jednake polovine (mušku i žensku), poništivši tako njihovu moć, objašnjava umetnica. Njihovo ponovno ujedinjenje simbol je najvišeg oblika ljubavi, a za to je potrebno odbacivanje ega, sujete, društvenih normi i potpuno ogoljavanje čoveka. Koliko je nas na to danas spremno, pita se ona.

Mlada slikarka svakodnevnim fanatičnim radom stvara slike koje pripovedaju o paralelnim svetovima i svedoče o umetnikovom (ili ,,čovekovom”) spiritualnom stanju svesti. Baveći se duhovnim temama, umetnica se trudi da posmatrače natera da sagledaju svoj bogat unutrašnji svet i da se okrenu višim vrednostima jer upravo tamo čuči nepresušni izvor inspiracije.

Svečano otvaranje zakazano je za 20 sati a zložba će biti otvorena do 22. jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare