Blagojević: Stadion može biti inicijator urbanog razvoja Leskovca

LESKOVAC

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević posetio je Leskovac i u društvu gradonačelnika Gorana Cvetanovića obišao Gradski stadion na kome su u toku završni radovi izgradnje. Vrednost radova je 2,5 milijarde dinara, a projekat izgradnje stadiona finansira nekadašnja Kancelarija, a sada Ministarstvo za javna ulaganja. Gradonačelnik Cvetanović je ovom prilikom podsetio i da Fudbalski klub „Dubočica” ove godine slavi 100 godina postojanja.

„Optimisti smo da će ovaj objekat biti simbol grada, mesto ne samo sportskih, već i kulturnih događaja za mnoge buduće generacije. Nadamo se da će radovi biti završeni sredinom marta i da će se prva utakmica odigrati aprila.

Ministar Marko Blagojević ističe da je stadion projektovan po najvišim UEFA standardima kategorije 4.

„Smatram da će to biti prvi takav završen stadion u Srbiji, na kome će moći da se igraju najzahtevnije, međunarodne utakmice. U pitanju je veliko ulaganje, ali ulaganje koje će se isplatiti. Ovo nije samo fudbalski stadion, već bi trebalo da bude dom sporta čitavog regiona, svih opština i lokalnih samouprava koje gravitiraju ka Leskovcu. Ovde ima mesta i za druge sportove i sadržaje. Nadam se da će ovaj stadion biti spreman da prva utakmica na njemu bude odigrana u aprilu mesecu. Nisu u pitanju samo stadioni koji se rade u tri grada u Srbiji, već se radi o daleko većem mozaiku ulaganja u sportsku infrastrukturu. U prethodnim godinama je završena obnova ili izgradnja sala za fizičko u preko sto škola u Srbiji, u toku je izgradnja nacionalnog odbojkaškog centra na Bežanijskoj kosi u Beogradu, izgradnja sportske dvorane Sportskog društva “Radnički”. Ovo je samo deo jedne veće slike sveobuhvatnog ulaganja u sportsku infrastrukturu. Ako želimo da promovišemo sport i zdrave stilove života, ne postoji bolji način od ulaganja u sportsku infrastrukturu, od najmanjih objekata, kao što su sale za fizičko u školama gde se deca upoznaju sa sportom, preko sportskih bazena, pa do ovako velikih projekata.”

Blagojević kaže i da stadion može biti inicijator urbanog razvoja Leskovca, a na pitanje novinarke JUGpressa da to pojasnio rekao je da je stadion dodao vrednost celom ovom delu Leskovca.

„Ne moraju to da budu stambeni, mogu biti i poslovni objekti. Stvoreni su uslovi i tim porcesom treba da se upravlja na jedan smislen način. To treba da bude inicijativa grada, a ukoliko za to bude postojala i potreba za podrškom republike grad će je svakako dobiti.“

NOVA ULICA PORED STADIONA ZA 50 MILIONA

Gradonačelnik Cvetanović je dodao da grad ulaže u izgradnju ambijenta oko stadiona i da je već raspisan tender za izgradnju nove ulice koja će nalaziti između Gradskog i stadiona sa veštačkom travom i čija je vrednost 50 miliona dinara.

„Radićemo drugu fazu kako bi pijaca u ovom delu bila jedna od najsavremenijih, sređen je deo gde je delom bila stara autobuska stanica i gde je sada Lidl, ostaje još samo deo gde se baš nalazila stara autobuska stanica, da definišemo hoće li tu biti park. Ceo ovaj deo će za nepunih godinu dana izgledati potpuno drugačije.“

Stadion u Leskovcu će, kada bude završen, imati 8.136 mesta, svlačionice, prostorije za sudije i delegate, ulaze za navijače, VIP goste, novinare, salu za konferencije i za prvu pomoć, parking sa 198 mesta, administrativne prostorije i prateće objekte uslužnog karaktera. Visina objekta stadiona je 16,3 metara, visina stubova reflektora 32 metra, dimenzije fudbalskog terena su 105×68 metara, ukupno sa okolinom 121×85 metara. Ovaj objekat neće imati atletsku stazu, a ministar Blagojević je to pojasnio rekavši da UEFA 4 standardi propisuju da fudbalski stadioni mogu biti jedino fudbalski stadioni.

„Pravimo jednu jako lepu stvar, a sećam se, kada smo počinjali radove, na ovom prostoru je bio stadion koga bi teško mogli tako nazvati. On ne samo da je bio neatraktivan, nego je bio i nebezbedan. Sada dobijamo mesto na kome će biti ne samo bezbedno, nego i jako prijatno boraviti zbog sporta, ali i zbog drugih sadržaja koji će biti u sklopu celog ovog kompleksa.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare