Bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije osuđena za prikrivanje podataka o imovini Siniše Malog ali slučaj zastareo

BEOGRAD

(Pištaljka)


Bivši vršilac dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije Verka Atanasković osuđena je za prikrivanje podataka o imovini bivšeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali će postupak zastareti zato što je Prekršajni sud u Beogradu više od pola godine krio presudu od advokata Pištaljke koja je pokrenula postupak protiv direktorke agencije.

Sud je prekršio zakon u postupku uručivanja presude čime je omogućio zastarevanje postupka jer presudu nije ni pokušao da uruči advokatu Pištaljke, kako zakon nalaže. Kada je advokat Pištaljke pre tri dana otišao u sud da preuzme presudu, posle saznanja da je ona doneta pre više od šest meseci, sud je odbio da mu presudu uruči. Tek posle rasprave i insistiranja advokatu Pištaljke je omogućeno da dobije kopiju presude. Tom prilikom ga je sudski referent obavestio da je postupak zastareo i da će mu sudija, kada se vrati sa odmora, uručiti ne presudu nego rešenje o obustavi postupka zbog zastare.

Pošto mu prvobitno nije dozvoljeno da vidi predmet i dobije presudu, advokat je pozvan kod vršioca funkcije predsednika suda, gde mu je dozvoljen uvid u predmet i rečeno mu je da je najverovatnije došlo do tehničke greške u dostavi, a kao glavni krivac je označena zapisničarka koja, navodno, nije unela ime advokata u zapisnik. Međutim, i v.f. predsednika suda odbila je da uruči presudu advokatu Pištaljke uz isto objašnjenje da je sudija na godišnjem odmoru. Pošto je podneo zahtev za kopiranje spisa i napustio sud, advokat je, mimo svakog protokola i uobičajene prakse, nakon sat vremena pozvan telefonom da se vrati u sud i da će mu ipak biti uručena kopija presude.

Da sud ne postupa savesno u postupku protiv direktorke agencije koja je prikrivala podatke o visokom funkcioneru koji je u međuvremenu napredovao pa je fotelju gradonačelnika zamenio ministarskom, Pištaljka je posumnjala već posle nekoliko meseci jer je postupak trajao neopravdano dugo. Za dve godine sudija Đuro Pavlica zakazao je samo dva ročišta i to u razmaku od čak osam meseci, zbog čega je Pištaljka podnela urgenciju a njeni advokati dva puta odlazili u sud i tražili uvid u predmet kako bi se proces ubrzao. Presuda je doneta samo tri meseca pre zastarevanja postupka i to 31. decembra 2018. Sud je izrekao apsurdno blagu kaznu, odnosno samo opomenu, iako se takva sankcija izriče samo kada postoje olakšavajuće okolnosti kojih u ovom slučaju nije bilo niti ih je sud naveo.

Iako je imao zakonsku obavezu da presudu uruči advokatu Pištaljke, jer Zakon o prekršajima u članu 161 navodi da se sve odluke na koje oštećeni ima pravo žalbe dostavljaju njegovom punomoćniku, sud je navodno u februaru 2018. godine jednom probao uručenje, ali ne advokatu već novinarki Pištaljke i to na kućnu adresu. Umesto da presudu uruče advokatu Pištaljke ili da posle navodnog neuspelog uručenja novinarki presudu istaknu na oglasnoj tabli suda, sud je samo sačekao da postupak zastari i time ne samo obesmislio čitav postupak, već i uskratio pravo žalbe Pištaljci na besmisleno blagu kaznu.

Ovakva sankcija je moguća samo u slučajevima postojanja određenih olakšavajućih okolnosti, a sud je procenio da je okrivljena postupila delimično po zahtevu novinarke dostavljajući dokumentaciju u kojoj su svi bitni podaci bili zatamnjeni.

Pištaljka je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Verke Atanasković jer do 7. marta 2017. nije postupila po nalogu poverenika da joj dozvoli uvid u rezultate kontrole podataka o imovinskom stanju tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Zastara u ovom postupku nastupila bi u roku od dve godine od počinjenog dela, odnosno 7. marta 2019. godine.

Sud i Agencija za borbu protiv korupcije su odugovlačili ovaj postupak sa ciljem da predmet zastari o čemu najbolje govori hronologija celog postupka.

Iako je Prekršajni sud u Beogradu 25. decembra 2017. od agencije tražio kompletne spise predmeta Siniše Malog i izjave njegove bivše supruge Marije Mali iz 2016. godine, ovi spisi dok kraja postupka nisu predati sudu uz obrazloženje da se u njima nalaze i podaci koje su Više javno tužilaštvo i Uprava za sprečavanje pranja novca proglasili tajnim. Sud je ovakav zahev ponovio i posle godinu dana, u novembru 2018, ali ponovo bez uspeha. Na ovaj drugi dopis agencija nije ni odgovorila. U postupku su održana dva saslušanja, jedno u 2017, a drugo u 2018. godini, između kojih je prošlo oko osam meseci. Zbog toga je Pištaljka podnela i urgenciju sudu za ubrzanje postupka.

U presudi koju potpisuje sudija Đuro Pavlica ocenjuje se da je okrivljena prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer nije poštovala rešenja poverenika koja su konačna i izvršna. Sud je utvrdio da je Verka Atanasković bila „svesna prekršaja koji čini i da će nastupiti zabranjena posledica, ali da je olako držala da je može sprečiti“.

„Kako ovaj sud nije našao nije zakonsku okolnost koja bi isključivala odgovornost okrivljene, to je za učinjeno delo prekršaja oglasio odgovornom i izrekao joj opomenu“, naveo je u obrazloženju sudija Đuro Pavlica i obavezao okrivnjenu da plati troškove postupka dve hiljade dinara.

Ovaj prekršajni postupak posledica je nepostupanja Agencije za borbu protiv korupcije po zahtevu Pištaljke koja je tražila spise o kontroli podataka o imovini i prihodima Siniše Malog. Pošto joj je zahtev odbijen, obratila se povereniku za informacija od javnog značaja. Kako agencija nije postupila ni po zahtevu poverenika, Pištaljka se obratila sudu.

Tako je u celoj priči sa imovinom ministra finansija osumnjičenog da je prao novac, vlasnika firmi na ofšor lokacijama koji tako izbegava da plaća porez, kome nepoznati ljudi po njegovim rečima plaćaju 60.000 evra godišnje za školovanje dece i protiv koga su svi postupci obustavljani a podaci o njima prikrivani do sada jedina kažnjena Verka Atanasković. I to samo opomenom u postupku koji će zastareti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare