Bioskop “Kupina” se seli u pozorište lutaka

NIŠ

Bioskop Kupina koji već pet godina postoji i radi u Nišu prestao je sa radom u Balkanskoj 2 a od septembra nastavlja sa radom u prostorijama Pozorišta lutaka.

Danas su tim povodom konferenciju za novinare u Media reform centru održali Ivana Savić, direktorka Pozorišta lutaka Niš, Branko Krsmanović, direktor Kupina Filma I Snežana Andrić, koordinatorka za evropsku kinematografiju Kupina Filma.

“ Kupina je prevazišla prostor u kome je do sada radio I sada smo u saradnji sa Pozorištem lutaka napravili sjajnu saradnju koja će u narednom periodu omogućiti nastavak onoga što smo započeli , a to su projekcije različitig domaćih I evropskih filmova. U saradnji sa 25 različitih evropskih ambasada ćemo raditi evropske cikluse koji ne podrazumevaju samo film več I različite ostale kulturne programe koji dolaze iz tih zemalja.” Kaže Branko Krsmanović, direktor Kupina filma.

Kupina je članica “Evropa sinema mreže “ I saradnja sa Lutkarskim pozorištem otvara I jednoj I drugoj ustanovi mogućnost za aplicuranje za različite evropske projekte.

“U saradnji sa Pozorištem ali I drugim institucijama koje mogu da se generišu na ovoj lokaciji, možemo da stvaramo ne samo boljitak u smislu infrastrukture nago I u kvalitetnom programu za decu I omladinu. “ dodaje Krsmanović.

Ova saradnja doneće koristi i Pozorištu lutaka. Omogućiće da preko projekta uradi mnogo toga što ovoj kulturnoj instituciji treba I od septembra sa novim sadržajima postaće svojevsrski omladinski kulturni centar sa sadržajima ne samo za decu već I za omladinu , a posebno za adolescente od sedmog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje.  Ovo pozorište ke I do sada sarađivalo sa drugim kulturnim institucijama poput Studenskog kulturnog centra, Filozofskim fakultetom i drugim ustanovama.

“ Ovom saradnjom Pozorište lutaka dobija jedan novi vid programa. Lutkarsko pozorište je za sve ove godine je napravilo jednu dobru bazu publike . “Kupina” je napravila dobru bazu ljudi koji žele da gledaju evropski film I mislim da če se ova tendecija nastaviti u u novom prostoru. “, rekla je Ivana direktorka niškog pozorišta lutaka.

Bioskop “Kupina” seli u novi prostor kompletnu tehniku neophodnu za prikazivanje filmova ali će korist u materijalnom smislu za Pozorište biti I u obnovi drugih neohodnih sredstava, poput rashladnih uređaja, klima komora, stolica, rasvete , zvučnika I slično.

Budućnost državnih ustanova je da se “ odvajaju od budžeta koji je sve manji, ako žele da zadrže dobar I kvalitetan program I publiku, da uvedu nove sadržaje I osavremene svoj prostor. Budućnost finansiranja je u projektima I saradnji kulturnih institucija I ustanova ”, mišljenja je direktorka Pozorišta lutaka Ivana   Savić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare